Regelmatig worden we gebeld door ontwerpers die ‘klem zitten’ in hun ontwerp. De ene keer gaat het over een ontwerp in de openbare ruimte van bijvoorbeeld een hellingbaan, de andere keer om een mindervalidentoilet in een gebouw.

De rode draad is veelal dat er genoeg op papier staat over de maatvoering die aangehouden moet worden, maar het blijkt in de context van de specifieke situatie zo lastig te vertalen naar daadwerkelijke toegankelijkheid. En we moeten eerlijk bekennen, dat het ook allemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt.

De bereidheid is er, het budget is er, alleen de specifieke kennis en het inzicht om de vertaling naar de praktijk te maken is nog niet aanwezig. En dat zorgt er helaas voor, dat zo’n object na voltooiing net niet aan de eisen voldoet en daarmee meestal ook niet daadwerkelijk toegankelijk is voor de doelgroep. Zonde van de goedbedoelde inspanningen.

We leveren daarom graag een bijdrage om die inspanningen wél tot daadwerkelijke toegankelijkheid te laten leiden: door onze kennis en ervaring met u delen in een serie praktijkvoorbeelden. We starten met een mindervalidentoilet; andere voorzieningen volgen in de loop van de serie.

 

Praktijkvoorbeeld mindervalidentoilet

Om u een indruk te geven wat dat in de praktijk betekent, geven we u vandaag een voorbeeld van een gloednieuwe aanbouw bij een ziekenhuis. In deze vleugel zijn diverse poli’s gevestigd en elke poli heeft een eigen toiletgroep gekregen met een separaat mindervalidentoilet. Het toilet voldoet qua afmeting aan de norm en er is zichtbaar aandacht besteed aan de inrichting. Helaas ontbrak het aan specifieke kennis over de inrichting van mindervalidentoiletten, waardoor het toilet nu niet voldoet aan de wet- en regelgeving en in het gebruik niet handig is voor menige mindervalide. Spijtig.

Onderstaand twee foto’s van het mindervalidentoilet in het ziekenhuis.

Mindervalidentoilet_RKZ_Poli_F

Mindervalidentoilet_RKZ_Poli_F_a

Als u zich wilt aanscherpen in uw vaardigheden, zodat u makkelijker toegankelijkheidsvraagstukken in uw dagelijkse praktijk kunt oplossen, nodigen we u uit de onderstaande vragen te beantwoorden:

  1. Wat valt u op aan het toiletgedeelte qua indeling van dit gedeelte?
  2. Wat kunt u vermelden over de plaatsing van de accessoires?
  3. Hoe is de veiligheid geregeld?
  4. Hoe kan de mindervalide zich redden in het wastafelgedeelte?
  5. Hoe toegankelijk is dit toilet naar uw mening? Mocht u het niet volledig toegankelijk achten: welke mindervaliden ondervinden volgens u belemmeringen?

Uw antwoorden zien we graag tegemoet onder dit bericht. Na ontvangst van de reacties zullen we tevens aangeven wat de hiaten zijn in dit mindervalidentoilet, zodat u inzicht krijgt in de vele aspecten van toegankelijkheid.

Wilt u vermijden dat u in uw ontwerp een aanpassing opneemt die achteraf niet blijkt te voldoen? Dan nodigen we u uit uw kennis en inzicht aan te scherpen tijdens de Masterclass Toegankelijkheid!

  • Een waardevolle aanvulling op uw kennis en ervaring
  • u kunt er veel geld mee besparen
  • bent van nog meer waarde voor uw opdrachtgever(s)
  • én u bent optimaal voorbereid voor de aanstaande wijzigingen in de wetgeving.

Nadere informatie vindt u via deze link; u kunt zich daar ook aanmelden.