Een hellingbaan aanleggen die echte toegang biedt voor rolstoelers, rollatorgebruikers en ouders met kinderwagens blijft een uitdaging. Het lijkt simpeler dan het is.

Zo heeft men bij dit strandpaviljoen wellicht gedacht dat een schuine helling naast de trap de truc wel doet, maar helaas blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. Wat er dan mis is?

 

Te steil

In het Bouwbesluit is aangegeven wat de hellingshoek moet zijn van een hellingbaan. Dat moet ervoor zorgen dat het voor iedereen mogelijk is met de hellingbaan het gebouw te bereiken of de bovenzijde van de helling te gebruiken.

Deze helling is echt veel te steil. Een rolstoeler met een handbewogen rolstoel moet een paralympiër zijn om er tegenop te kunnen komen. En als naar beneden wordt gereden, krijgt de rolstoeler zoveel vaart dat het een kunst is dan de macht over de rolstoel te houden of onderaan de helling niet voorover uit de rolstoel te kukelen als de straattegel iets ongelijk ligt.

 

Te kort

Om de juiste hellingshoek te kunnen aanhouden, moet de hellingbaan veel langer worden dan hier. Daar is niet altijd ruimte voor, maar dan dient de beslissing te zijn dat deze hellingbaan niet mag worden aangelegd. Veiligheid gaat immers vóór alles.

 

Ruimte bovenaan

Bovenaan de hellingbaan dient er voldoende vrije ruimte te zijn om de bocht te maken en recht voor de hellingbaan te komen staan met de rolstoel. Of, van beneden komend, dient men in één keer door kunnen rijden naar een vlak gedeelte. In dit geval staat daar een bank in de weg. De rolstoel is niet te houden op een zo steile helling en dus rolt de rolstoeler terug naar beneden (als die het beneden niet al gezien zou hebben) met het risico van achterover slaan.

 

Leuning

Aan de zijden van de hellingbaan moet de rolstoeler/gebruiker zich vast kunnen houden. Er ontbreekt hier aan beide zijden een leuning, waardoor de rolstoeler zich dus ook niet kan vastgrijpen.

 

Dit is een aantal kanttekeningen bij deze hellingbaan. Als u ongelukken wilt voorkomen en aansprakelijkheidsrisico’s vermijden, zorgt u dan vooral dat u alle aspecten in acht neemt bij de aanleg. In het document ‘Basisvoorwaarden en vereisten aanleg hellingbaan‘ vindt u alles wat u nodig heeft om een hellingbaan aan te leggen die tot echte toegankelijkheid leidt. U kunt er hier meer over lezen en ‘m bestellen.