Voor publiekstrekkers is het belangrijk dat zij faciliteiten bieden voor mindervaliden. Dat begint met de bereikbaarheid via openbaar vervoer en parkeergelegenheid.

In de Brabant Hallen in Den Bosch vinden evenementen plaats, zoals beurzen, tentoonstellingen en congressen. Daardoor zijn er talloze bezoekers per evenement. De toegankelijkheid is daardoor van groot belang.

Op de website van de Brabant Hallen wordt niets gezegd over de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. Over de parkeergelegenheid voor mindervaliden wordt geschreven:

Parkeren invaliden
Op het terrein van Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch zijn nabij ingang A en de Centrale Entree invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Voor invaliden wordt het geldende parkeertarief gehanteerd.

De onwetende bezoeker zou denken dat hij gerust kan afreizen: er is voorzien in invalidenparkeerplaatsen. Eenmaal ter plaatse aangekomen, is dit wat hij ziet:

Brabanthallen Den Bosch - te smalle gpp 2

Keurig meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen naast elkaar

Brabanthallen Den Bosch - te smalle gpp

Je kunt als rolstoeler/mindervalide echter met geen mogelijkheid uit je auto komen als alle gehandicaptenparkeerplaatsen bezet zijn!!

Voor het uitstappen heeft een rolstoeler 1,50m naast de auto nodig. Het wijd openzetten van de autodeur en het plaatsen van de rolstoel naast de auto, vereist die ruimte. Dat is hier niet mogelijk. Een rolstoeler die alleen afreist naar de Brabant Hallen, heeft hier dus een groot probleem. Hij kan immers niet even iemand roepen om hem te helpen. Daarvoor moet hij eerst uit kunnen stappen en dat is nu juist wat hier niet lukt!

Hoe kan dit opgelost worden? 

  1. Parkeerplaatsen verbreden naar standaardafmeting van een gehandicaptenparkeerplaats

  2. Door verbreding vallen er gehandicaptenparkeerplaatsen weg, waardoor het aantal plaatsen zal moeten worden hersteld naar het huidige aantal.

  3. De borden met de aanduiding Gehandicaptenparkeerplaats vallen weg achter de auto’s. Het is handiger deze op hoogte aan te brengen, zodat ze goed zichtbaar zijn (normale formaat van de aanduidingspaal).

  4. Bij de entree van het terrein de medewerk(st)ers informeren over de beschikbaarheid van de gehandicaptenparkeerplaatsen, zodat zij bij ‘vol’ de mindervalide direct over alternatieven kunnen informeren. (De mindervalide kan niet even naar binnen lopen om iets te vragen en kan ook niet terug naar de ingang rijden!)