The Hague Festivals: óók voor mensen met een handicap

 

Met een handicap naar een festival, dat is voor velen eerder een nachtmerrie dan een vooruitzicht op een leuk evenement. In den Haag is dat anders: tijdens The Hague Festivals (toch al een laagdrempelige festivalperiode), zetten verschillende festivals extra in op de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke, visuele of verstandelijke handicap. Zo worden podia toegankelijk gemaakt, komen er speciale toiletten of rijden er rolstoelbussen. Kritische testteams nemen gedurende de festivals de proef op de som.

Dit jaar gebruikt Festival Classique als pilot en neemt de organisatie verschillende maatregelen om de concerten voor iedereen toegankelijk te maken. Voorbeelden zijn:

–>rolstoeltoegankelijk maken van het podium op de Hofvijver;

–>plaatsen van invalidentoiletten;

–>presentatoren die het programma mondeling toelichten voor visueel gehandicapten;

–>een rolstoelbus voor het concert ‘Groeten uit Italië’;

–>een speciaal familieconcert waar verstandelijk gehandicapten extra aandacht krijgen door middel van uitleg en extra begeleiding.

Naar aanleiding van de uitkomsten van de testteams worden in de toekomst de maatregelen verder verbeterd en uitgebreid.

Naast Festival Classique maken ook andere festivals werk van toegankelijkheid. Evenementen als Parkpop, Pophotspot Zomerfestival of het Zenith Festival zijn goed toegankelijk voor mensen met een beperking. De organisaties zorgen bijvoorbeeld voor ramps, speciale paden, invalidentoiletten, of speciale plaatsen voor rolstoelers.

Toerisme & Handicap
Gemeente Den Haag heeft 2010 uitgeroepen tot het jaar van Handicap & Toerisme. Gedurende dit themajaar wordt de toeristische sector in de stad kritisch bekeken op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Naast de uitgave van een gids waarin toegankelijk Den Haag in kaart is gebracht, worden ook hotels, restaurants of dagattracties voorzien van tips voor verbetering en worden extra inspanningen geleverd om evenementen toegankelijk te maken. Het themajaar wordt afgesloten met een slotmanifestatie in februari 2011.

The Hague Festivals
De drie leukste weken van het jaar beleef je van 10 tot en met 27 juni in Den Haag met de vierde editie van The Hague Festivals. De website thehaguefestivals.com biedt een volledig overzicht van aangesloten evenementen en de laatste nieuwtjes en line ups. The Hague Festivals biedt voor jong en oud dé evenementen op het gebied van cultuur, muziek en entertainment. Bekende namen tijdens de festivalperiode zijn The Hague Jazz, Festival Classique, Den Haag Sculptuur, PopHotSpot Zomerfestival, ShoppingNight, Nederlandse Veteranendag en Parkpop. Feel free to celebrate!