De gemeente Alkmaar spant zich in om de stad zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat is in een oude stad een uitdaging. Zo ook als het gaat om parkeren.

Parkeerruimte schaars in oude stad

Doordat het een oude stad is, is parkeerruimte schaars en wordt steeds vaker gekozen voor een parkeergarage. Voor een mindervalide is dat over het algemeen niet de meest plezierige keuze. Toch doet de gemeente Alkmaar in de parkeergarage aan het Mallegatsplein er alles aan om het zo aangenaam mogelijk te maken.

Goed gekozen locatie gehandicaptenparkeerplaatsen

Direct bij de ingang van de parkeergarage is een viertal parkeerplaatsen gerealiseerd voor mindervaliden, nog voor de slagboom (gratis parkeren gedurende 3 uur). Lastige manoeuvres en moeilijk reiken naar de kaartautomaat is daardoor niet nodig. Ook van de werking van een lift is de mindervalide niet afhankelijk, doordat op het maaiveld wordt geparkeerd. Bovendien zijn de parkeerplaatsen door het ruim invallende daglicht goed zichtbaar en liggen ze ‘s avonds goed in het zicht (de in- en uitrijdende auto’s die voorbijkomen zorgen voor regelmatig zicht op de parkeerplaatsen), wat een veilig gevoel geeft.

Puntje op de 1 zetten

Enige minpuntje is het bordje boven de eerste twee parkeerplaatsen. Die parkeerplaatsen zijn onder een oprit gelegen, waardoor het plafond erboven schuin afloopt. Dat maakt de twee linksgelegen parkeerplaatsen lager dan de andere twee. Eigenlijk zijn ze alleen geschikt voor lage personenwagens. Auto’s van mindervaliden zijn veelal wat hoger en dan is het op deze twee plaatsen dus oppassen geblazen.

Daarvoor wordt gewaarschuwd met een duidelijk bord waarop vermeld staat ‘beperkte hoogte’. Waaraan voorbij is gegaan, is echter dat een mindervalide die rolstoelgebonden is, niet even kan uitstappen om te zien of het wel of niet past. Een exacte aanduiding van de doorrijdhoogte (gebruikelijk voor parkeergarages) zou hier dus tot perfectie leiden. Aan het plafond te zien, zouden meerdere parkeerders blij zijn geweest met die aanduiding……

 

 

TIPS:

    • bedenk bij de bewegwijzering voor de mindervaliden welke informatie zij nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren

 

    • ben zo specifiek mogelijk om onduidelijkheid en misverstanden te voorkomen

 

    • zorg dat bij het ontwerp van de parkeergarage/-plek meegedacht en meegekeken wordt door een deskundige, zodat de kosten (in dit geval voor het bord) slechts 1x gemaakt hoeven te worden.