Deze keer aandacht voor het inrichten van een wastafelsectie in de badkamer van een hotel. Net als het inrichten van een mindervalidentoilet is dit een onderdeel van rolstoeltoegankelijkheid, waarbij praktisch altijd fouten gemaakt worden.  

In het voorbeeld van vandaag laten we u zien hoe in deze verder vrij redelijk aangepaste een-persoons hotelkamer in de Ernst Sillem Hoeve de rolstoeler bij de wastafelsectie in de steek wordt gelaten. 

Wat u natuurlijk direct opvalt, is dat de föhn voor de rolstoeler te hoog hangt. Omdat de föhn bovendien van bovenaf in de houder gestoken is, is er extra lengte (hoogte) nodig om ‘m te kunnen pakken. Vanuit de rolstoel is deze föhn dan ook onbereikbaar. Een ander type föhn, die makkelijker afneembaar is, zou al helpen. Evenals het lager aanbrengen natuurlijk.

Hoewel de wastafel op rolstoelhoogte hangt, is de spiegel daarop onvoldoende aangepast. Omdat de planchet ook zicht op de spiegel wegneemt, heeft de rolstoeler weinig baat van deze spiegel. Het verlagen van de spiegel en het verplaatsen van de planchet (of een andere aflegmogelijkheid), biedt hier een oplossing.

Tot slot is de keuze voor een pedaalemmer een minder goede. Veel rolstoelers kunnen geen pedaalemmer bedienen. Vooral dit kleine formaat dat bovendien licht is, vraagt een goede voetfunctie. Voorover buigen om de deksel met de hand open te doen, is voor menige mindervalide teveel gevraagd. Ook hiervoor zou dus een ander type geplaatst moeten worden om de alleen overnachtende rolstoeler zich zelfstandig te kunnen laten redden.

Deze extra kosten en onnodige extra boorgaten in de tegels kunnen voorkomen worden door de inrichtingstekening van een mindervaliden-hotelkamer vooraf te laten toetsen. U bent dan zeker dat u de juiste accessoires aanschaft en kunt ze direct op de juiste wijze laten aanbrengen. Daarmee waarborgt u dat de kamer straks ook echt rolstoeltoegankelijk is.