De bekende uitdrukking ‘die heeft van de klok en de klepel gehoord’ is vaak van toepassing op de inrichting van een mindervalidentoilet. Er zijn maar weinig mindervalidentoiletten die echt rolstoeltoegankelijk zijn. Voor degenen die niet rolstoelafhankelijk zijn, vallen de details niet op; voor de rolstoeler des te meer.

Zo is het voor een rolstoeler handig als op de deur een handgreep wordt bevestigd om de deur naar binnen dicht te trekken. De deur van een toilet dient namelijk altijd naar buiten open te draaien*. Daardoor is het voor de rolstoeler lastig om de deur achter zich te sluiten als hij eenmaal naar binnen is gereden. Een handgreep op de deur helpt dan om de deur naar zich toe te kunnen trekken.

In het Openlucht Museum in Arnhem heeft men duidelijk moeite willen doen om het mindervalidentoilet echt toegankelijk te maken, doch slaat men alle mogelijke planken mis. Men heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Zij zijn duidelijk niet professioneel geadviseerd bij de inrichting van het mindervalidentoilet.

Op de onderstaande foto valt direct op dat de deur zich naar binnen opent. Daarnaast ziet u dat aan de binnenzijde van de deur de handgreep is bevestigd, die aan de buitenzijde had moeten zitten. De rolstoeler zou dan de deur naar zich toe kunnen trekken om ‘m te kunnen sluiten (omgekeerde volgorde doordat de deur verkeerd draait).

TIPS:

  • in een mindervalidentoilet draait de deur altijd naar buiten open

 

  • de handgreep op de deur wordt over de volle breedte op de binnenzijde van de deur geplaatst

 

  • de hoogte van de handgreep wordt zodanig gekozen dat die onder de deurklink uitkomt (precieze hoogte hangt af van deurbeslag) 

 

* De deur dient uit veiligheidsoverwegingen naar buiten open te draaien: indien iemand binnen onwel wordt, kan een hulpverlener naar binnen om assistentie te verlenen. Dit lukt niet als de deur zich naar binnen opent en de betrokkene achter de deur ligt.