Onze missie om Nederland rolstoeltoegankelijk te maken krijgt steeds meer vorm, doordat we in ons blog op deze site en tijdens lezingen veel voorbeelden laten zien. Daarmee worden steeds meer mensen zich bewust dat het eigenlijk best goed mogelijk is om de rolstoeltoegankelijkheid te verbeteren en in een nieuwe situatie zelfs al direct goed te regelen.

Dat dat niet altijd lukt, blijkt bij Sauna Ridderrode in Santpoort-Zuid. Een sfeervolle en mooie sauna die, eenmaal binnen, goed rolstoeltoegankelijk is voor rolstoelers die nog een paar stappen kunnen zetten. De saunacabines zijn namelijk niet rolstoeltoegankelijk; de overige ruimten wel.

De enige bottleneck bij deze sauna is de entree. Daarvoor is al eerder een tip gegeven aan het management. De toegang kon vrij makkelijk toegankelijk worden gemaakt, door de bestrating te laten ophogen.

Op de foto links ziet u de situatie tot dit voorjaar; het hoogteverschil moest overbrugd worden met rijplaten. Er werd dan ook door de rolstoelbezoekers uitgekeken naar de verbouwing van de entree. Die is inderdaad grondig aangepakt, maar zoals u ziet heeft men wederom niet voorzien in een rolstoeltoegankelijke entree. De treden zijn zelfs nog lastiger geworden. Heel spijtig dat er geen aandacht is besteed aan de toegankelijkheid.

 

 

 

 

 

 

Rolstoeltoegankelijkheid is in de wet- en regelgeving nog te weinig geborgd. Daardoor is het mogelijk dat een locatie ook na een verbouwing niet toegankelijk is. Daarin komt snel verandering zodra het VN-verdrag is geratificeerd door Nederland.

Aan de andere kant is rolstoeltoegankelijkheid ook een onderwerp in de marketing en communicatie. Klanten verwachten dat ook met mindervaliden rekening wordt gehouden, waardoor ondernemers het onderwerp steeds minder makkelijk naast zich neer kunnen leggen. Hopelijk kiest het management van Sauna Ridderrode alsnog voor het rolstoeltoegankelijk maken van de entree. Het valt heel makkelijk en tegen beperkte kosten te realiseren; dat kan de belemmering dus niet zijn.