Of een badkamer goed te gebruiken is door een rolstoeler, staat en valt met de indeling. Er dient voldoende ruimte te zijn om te manoeuvreren met de rolstoel. De indeling luistert dus nauw.

Als een badkamer is ingericht of geplaatst door iemand die geen kennis heeft van rolstoeltoegankelijkheid, is dat voor de ervaren Adviseur Rolstoeltoegankelijkheid in één oogopslag zichtbaar. De logische flow ontbreekt, waardoor er onnodig onhandig gemanoeuvreerd moet worden of soms maar beperkt gebruik gemaakt kan worden van de faciliteiten.  

Ondanks dat de oppervlakte vaak meer dan voldoende is, zorgt de indeling er regelmatig voor dat het voor de rolstoeler toch een onhandige badkamer wordt. Er zitten in een badkamer natuurlijk vele onderdelen. In dit artikel aandacht voor de plaatsing van de douchestang en douchekop.

Die plaatsing van de douchestang en douchekop laten we vandaag zien aan de hand van twee voorbeelden.

1. De eerste is van de leuke, goed verzorgde familiecamping ‘t Noordersandt in Julianadorp, met veel persoonlijke aandacht voor de gasten en leuk entertainment. Daar is een mindervaliden badruimte met toilet en douche ingericht, waarbij de douchestang op valide-stahoogte is aangebracht. De rolstoeler die op het zitje heeft plaatsgenomen, kan vanuit de zitpositie de douchekop niet pakken én niet verstellen. Bovendien is het plaatsen van de douchestang áchter de rug voor veel mindervaliden een probleem. Zij kunnen veelal niet of niet makkelijk draaien, verliezen balans bij het draaien en kunnen niet rekken (in dit geval zeker niet zover dat zij bij de douchekop kunnen).

 

2. Het tweede voorbeeld is van hotel Green Meet’s  in Erica (Drenthe); een goed verzorgd, prachtig ingericht hotel met gastvriendelijkheid hoog in het vaandel dat terecht prijzen wint. Zij hebben een ruime, goed geoutilleerde mindervalidenkamer, waar echter duidelijk zichtbaar is dat de inrichter onvoldoende kennis heeft van rolstoeltoegankelijkheid. Al eerder berichtten we over het bed, in dit artikel aandacht voor de douchehoek in de overigens stijlvol ingerichte badkamer.

Er is gekozen voor een geïntegreerd systeem dat de douchestang en douchekop en de douchestoel met elkaar verbindt. De douchestoel kan aan de rail verschoven worden, al naar gelang de behoefte van de mindervalide. Ook hier is de douchekop en -verstelling niet handig en goed bereikbaar voor de mindervalide. Eens te meer door de kuipvormige zitting, waardoor er weerstand wordt ervaren als men zijwaarts zou willen draaien. Afhankelijk van de handicap zal dit voor menige mindervalide niet mogelijk zijn. Die raakt te zeer in onbalans of kan niet met de benen over de rand draaien (benen laten hangen). De hoogte van de stang is hier wel goed, omdat die doorloopt vanuit de rail waaraan de douchestoel hangt. Bovendien is de stang lang genoeg om ook een valide douche-gebruiker onder de douchekop te kunnen laten staan. Op de rolstoeltoegankelijkheid van de andere aspecten van deze douchegelegenheid komen we op een ander moment terug.

 

TIPS:

* zorg in een algemene, of door meerdere gasten gebruikte douchegelegenheid dat u rekening houdt met gebruik door mindervaliden met verschillende handicaps, zodat de douche door zoveel mogelijk mindervalide gebruikers goed te benutten is;

* plaats de douchestang en douchekop binnen de reikwijdte van de mindervalide, uitgaande van de normale zitpositie op de douchestoel, rekening houdend met officiële maatvoering daarvoor;

*  omdat aanpassingen achteraf veel geld kunnen kosten of zonde zijn omdat daardoor de tegels beschadigd worden, is het raadzaam vooraf een deskundige de exacte plaatsingsinstructies te laten verzorgen.  (NB: een architect duidt vrijwel nooit de exacte plaatsing aan, het wordt meestal door de installateur bepaald die niet altijd deskundig is op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid!)