Er worden wekelijks vele vragen gesteld over rolstoeltoegankelijkheid. Hoog in de lijst staat de vraag waar een overzicht kan worden gevonden van rolstoeltoegankelijke locaties in een stad. Variërend van gehandicaptenparkeerplaatsen, restaurants, winkels, theaters, etc.

In Brussel heeft men een speciale plattegrond gemaakt voor rolstoelers. Met kleuraanduiding wordt de toegankelijkheid van de diverse straten getoond. Daarnaast worden café’s, restaurants, winkels, etc. vermeld en hun rolstoeltoegankelijkheid. Beschreven door jonge Brusselse rolstoelers die alles zelf getest hebben.

In Nederland kan de rolstoeler gebruik maken van zijn/haar mobiele telefoon om rolstoeltoegankelijke locaties te vinden. De Layar Zonder Drempels geeft snel informatie over de rolstoeltoegankelijke mogelijkheden rondom de plek waar u staat in een plaats, zoals parkeerplaatsen en mindervalidentoiletten. Handig, gratis te downloaden en met eigen informatie aan te vullen.

Bij deze beide initiatieven blijkt de informatie van de zelf-geteste locaties (restaurants, café’s) niet altijd voor alle rolstoelers te gelden. Een speciale markering voor professioneel geteste en zelf-geteste locaties zou dat nog kunnen specificeren. Het verdient vooralsnog aanbeveling om niet helemaal blind op te varen op de toegangsinformatie van gebouwen. In situaties waarin u volledig zeker wilt zijn, kunt u dan beter nog even contact opnemen met de organisatie. Op de informatie over bestrating (Brussel) en parkeerplaatsen kunt u wel afgaan; die is aan officiële criteria getoetst.

Daarnaast zijn er vele sites die de rolstoeltoegankelijkheid van bijvoorbeeld evenementenlocaties of rolstoeluitjes vermelden en ook de eigen sites van restaurants, hotels, etc. nemen steeds vaker informatie op over de rolstoeltoegankelijkheid. Ook hiervoor geldt dat hele specifieke vragen het best even vooraf gesteld kunnen worden aan het betreffende bedrijf. Voor het overige kunt u zich op de verstrekte informatie verlaten. Komt u echt ontoegankelijke situaties tegen, dan zou het fijn zijn als u een foto maakt en aan ons mailt, zodat in dit blog de situatie vermeld kan worden, aangevuld met tips ter verbetering.

—————————————————————————————————————————

Vindt u deze tip over rolstoeltoegankelijkheid waardevol? Schrijf u dan in voor het maandelijkse, gratis Infomagazine Rolstoeltoegankelijkheid, boordevol tips en informatie over rolstoeltoegang.  Afmelden kan op elk moment en natuurlijk gaan we vertrouwelijk met uw gegevens om.