Dat het aanleggen van een hellingbaan voor velen een lastige klus, blijkt telkens weer als ik situaties in de praktijk tegenkom. Het vervelende is, dat de eigenaar van de hellingbaan zich vaak van de grote risico’s niet bewust is.

Indien de hellingbaan niet volgens de geldende wet- en regelgeving wordt aangelegd, is het aansprakelijkheidsrisico namelijk heel groot. Al eerder gaf ik u het voorbeeld van zo’n hellingbaan in een buitensituatie. In dit artikel wil ik u graag laten zien dat ook een hellingbaan die ín een gebouw wordt aangelegd, aan de eisen moet voldoen. Niet alleen om het aansprakelijkheidsrisico te beperken, doch ook om ervoor te zorgen dat de hellingbaan ook echt rolstoeltoegankelijk is.

Hieronder ziet u de hellingbaan die leidt naar het Health-centre van Hotel De Brug in Mierlo. Er hangt een prachtig bord ‘We care for your beauty’ met daaronder helaas een heel gevaarlijke hellingbaan. Er is (nog) geen ‘care for your safety’. Deze hellingbaan is echt niet volgens de regels aangelegd. Naast de grote aansprakelijkheidsrisico’s voor het hotel is het doel van de hellingbaan niet gehaald: het maakt de toegang tot het health-centre niet rolstoeltoegankelijk!

Het voert te ver om hier alle kanttekeningen te benoemen bij deze hellingbaan. Het allerbelangrijkste is hier de veiligheid van de rolstoeler. Bij de aanleg van een hellingbaan bent u ook verplicht te zorgen voor de veiligheidsaspecten, zoals een afrijdbeveiliging. Die bestaat uit diverse zoals een opstaande rand, leuningen, stroefheid van de ondergrond, etc. Als hier een rolstoeler door de te gladde ondergrond van de hellingbaan afvalt, kunnen de gevolgen voor de rolstoeler én het hotel heel vervelend zijn. De rolstoeler kan er verdere invalidatie aan overhouden en het hotel zeer negatieve PR én een hoge aansprakelijkheidsclaim.  

Het is goed om ons bewust te zijn, dat een hellingbaan wordt aangelegd om ervoor te zorgen dat rolstoelers en rollator-gebruikers een hoogteverschil kunnen overbruggen, anders dan met een trap. Dan is het dus van belang om bij de aanleg alle aspecten in ogenschouw te nemen, die tot die echte rolstoeltoegankelijkheid moeten leiden.

Daarnaast wilt u natuurlijk als architect/aannemer geen zorgen hebben na oplevering en al helemaal niet geconfronteerd worden met vervelende gevolgen. Als gebouweigenaar/ondernemer wilt u het hoogteprobleem goed oplossen voor uw bezoekers en zorgen dat uw gebouw ook daadwerkelijk rolstoeltoegankelijk wordt. En natuurlijk zonder achteraf geconfronteerd te worden met negatieve PR en claims.

Wilt u alle informatie waarmee u rekening dient te houden bij de aanleg van een hellingbaan in 1 overzichtelijk document bij elkaar hebben?

Bestelt u dan nú het informatie-document ‘Basisvoorwaarden en vereisten rolstoeltoegankelijke hellingbaan’. U heeft dan alle aspecten in beeld en kunt zorgen dat u uw aansprakelijkheid én de rolstoeltoegankelijk goed regelt!