Het is fijn dat steeds vaker wordt geprobeerd om een hotelkamer geschikt te maken voor rolstoelers. Wel is het dan spijtig dat geconstateerd moet worden, dat de expertise ontbreekt om het ook daadwerkelijk rolstoeltoegankelijk te maken.

Een voorbeeld ziet u in deze badkamer in hotel Jagershorst in Leende. Een prettig, verzorgd en gastvriendelijk hotel. In de badkamer van de mindervalidenkamer is echter bijna alles fout gegaan wat maar te bedenken valt, waardoor het comfort voor de rolstoeler ver te zoeken is. Jammer, want met goede tips kan dit met weinig kosten wél bruikbaar gemaakt worden. Hoewel er dan wel allerlei ontsierende gaten in de tegels zichtbaar blijven, die niet nodig waren geweest.

In dit artikel nemen we de douchestoel onder de loep. Zowel in een woning, zorginstelling als in een hotelkamer gelden daarvoor dezelfde richtlijnen voor plaatsing. Het is afhankelijk van de indeling van de badkamer waar en hoe de douchestoel wordt aangebracht. Aandachtspunten daarbij zijn:

  • de afstand tot de kraan en douchestang/douchekop
  • de afstand tot het douchegordijn
  • de zithoogte
  • stevige armleuning
  • afstand tussen armleuningen
  • rugleuning
  • manoeuvreerruimte voor/naast douchestoel

Op deze foto ziet u dat de douchestoel veel te hoog geplaatst is. Ondanks de lengte van degene op de foto (1.75m) kunnen de voeten bij  het zitten niet plat op de grond geplaatst worden. Daardoor zit de rolstoeler niet stabiel en is de douchestoel gevaarlijk. (NB: dit geldt ook voor bijvoorbeeld ouderen die de stoel gebruiken.) Bijzonder is ook dat de stoel uitschuifbare pootjes heeft om de stoel te borgen; de pootjes zijn niet verder uit te draaien en kunnen hier dus geen dienst doen. Een zeer onveilige douchestoel!

        

TIPS:

*  selecteer een douchestoel die aan de eisen voldoet, zodat u de gebruiker maximale veiligheid en gebruiksgemak biedt;

*  let op álle aspecten bij het plaatsen van een douchestoel, zodat u zeker weet dat die goed bruikbaar is én aan de vereisten voldoet;

* check, check, dubbelcheck, om onnodige gaten in uw tegels te voorkomen!

Om het uzelf gemakkelijk te maken en te weten dat u aan álles heeft gedacht kunt u de inrichtingstekening van de badkamer even mailen voor de finale toetsing. Bespaart kosten en aanpassing achteraf én zorgt voor daadwerkelijke rolstoeltoegankelijkheid en dus tevreden klanten!