Voor een rolstoeler is het bezoek aan de supermarkt een uitdaging, zo bleek al in het gratis maandelijkse Infomagazine van februari. Het artikel, inclusief de videofilmpjes die dat duidelijk maken, waren voor vele lezers een eye-opener. Mocht u het gemist hebben, dan kunt u het hier alsnog lezen.

Bij een bezoek aan enkele Jumbo supermarkten bleek dat er voor een ander type weegschaal voor groenten en fruit was gekozen dan door bijvoorbeeld AH, Vomar, Dekamarkt en C1000. Zij kiezen voor een weegschaal met een dashboard met plaatjes van de artikelen. Ook die zijn niet toereikend, doch zijn nog beter bereikbaar dan die van Jumbo.

Bij Jumbo is de weegschaal geplaatst op een onderkast die aanzienlijk breder is (en die voor opslag van materialen voor de vestiging zelf vast handig is), maar niet voor de klanten; zelfs sommige valide klanten moesten ver rekken. De onderstaande foto maakt duidelijk waarom een rolstoeler hier niet zelfstandig kan functioneren.

 

Zoals u kunt zien, staat de weegschaal op een brede, hoge onderkast, waardoor met de rolstoel niet dichtbij de weegschaal gekomen kan worden. Bovendien is het beeldscherm hoog boven de weegschaal geplaatst en ook nog, voor staande klanten, iets gekanteld om goed op het scherm te kunnen kijken. Zittend in de rolstoel valt echter het licht van de lampen in het plafond op het scherm, waardoor het niet goed leesbaar is. De grootste bottle-neck is het feit dat op het scherm getikt dient te worden om de handelingen af te ronden. Daar kan de rolstoeler niet bij en die is daardoor altijd van hulp van anderen afhankelijk.

Overigens bleek deze opstelling voor klanten met een kleinere lichaamslengte dan de gemiddelde, ook onbereikbaar. Ook zij kunnen het scherm niet aanraken om de handelingen af te maken.

Bij de inrichting van nieuwe, of bij de verbouwing van bestaande supermarkten, kan natuurlijk gekozen worden voor een andere opstelling. Ook de keuze van apparatuur kan bij een volgend keuzemoment herzien worden.

TIPS:

* houd bij de maatvoering van alle objecten ook rekening met een rolstoeler

* houd bij de keuze van de units rekening met bereikbaarheid voor al uw klanten, ook de rolstoelers en de klanten met een kortere lichaamslengte

* betrek deskundigen bij de keuze van nieuwe apparatuur en meubilair. Het voorkomt kostbare investeringen die niet optimaal blijken in het gebruik door de doelgroep.