In het Handboek Toegankelijkheid schrijft Maarten Wijk het al: ‘Gelet op de minutieuze handelingen die in een toilet worden verricht, zoals de bediening van de deur, het slot, de spoelbak, rolhouder, wastafel, kranen, kledinghaken en lichtschakelaar, is het raadzaam om bij de inrichting van toiletten ervaringsdeskundigen met fysieke beperkingen te raadplegen.’

Dit wordt telkens weer bewezen als ik een invalidentoilet toets op rolstoeltoegankelijkheid. In dit artikel daarom aandacht voor de zeepdispenser in een invalidentoilet. Een futiliteit, zult u misschien denken, want dit kan toch eigenlijk niet misgaan? Jawel, kijkt u maar even mee naar onderstaande foto, genomen in Hilton Hotel Soestduinen.

 

Naast de wastafel is een zeepdispenser bevestigd bestaande uit een knijpflacon Dove. Als u zich even de atletische beweging voorstelt die nodig is om hieruit zeep te krijgen, zult u begrijpen dat menige rolstoeler hiertoe niet in staat is. Immers, zittend voor de wastafel moet met beide handen ver opzij gereikt worden om én te kunnen knijpen in de flacon én de zeep op te vangen in de andere hand. Een hele toer waarbij de rolstoeler zeer lenig moet zijn en een goede coördinatie moet hebben. Nog los van het feit dat menige mindervalide een verminderde handfunctie heeft en knijpen dan niet tot de mogelijkheden behoort.

Waaraan moet dus gedacht worden bij de selectie van een zeepdispenser?

* plaatsing zo dicht mogelijk bij de wastafel, binnen de reikwijdte;

* ééngreepsbediening, bij voorkeur een greep die naar voren getrokken dient te worden;

* solide, zodat de zeepdispenser stevig bevestigd kan worden en bij gebruik niet meebeweegt.

_________________________________________________________________________________________

Vindt u deze tip waardevol? Vult u dan rechts bovenaan deze pagina uw gegevens in. U ontvangt dan maandelijks het gratis Infomagazine  met meer tips en informatie over alle aspecten van rolstoeltoegankelijkheid. Afmelden kan op elk moment en natuurlijk gaat Rolstoeltoegankelijkheid.nl vertrouwelijk met uw gegevens om.