Het verrassend ingerichte hotel Van der Valk in Houten ziet er verzorgd en strak uit. Bij mijn bezoek was het pand goed toegankelijk; de ruime entree bood gemakkelijk toegang.

In de lounge is een gedeelte met tafels om een korte bespreking te voeren (soort café-gedeelte). De tafels staan vrij dicht op elkaar en alleen een hoektafel vlakbij het bedieningseiland is te gebruiken voor een rolstoeler. De overige tafels zijn niet bereikbaar, dat is spijtig. Het is daardoor minder makkelijk om even een kort (zakelijke) gesprek te voeren.

De bar is voor een rolstoeler altijd een uitdaging, maar hier heeft men ook loungebanken, waarnaast de rolstoel makkelijk kan staan. De medewerk(st)ers zijn direct zo vriendelijk om een stoel als bijzettafel aan te reiken, zodat er ook een mogelijkheid is om het drankje neer te zetten.

Het invalidentoilet voldoet bijna aan alle eisen en is kleurrijk gedecoreerd, zeker in vergelijking tot de meestal witte tegels in een invalidentoilet. Er zijn nog enkele aandachtspunten om het een perfect invalidentoilet te laten zijn. Deze punten zijn persoonlijk besproken met de manager dus mag aangenomen dat er ook wat mee wordt gedaan. Het eerstvolgende bezoek zal dat uitwijzen; u leest het vanzelfsprekend in dit artikel. Als u onderstaande foto bekijkt, kunt u vervolgens in de tips lezen wat er nog verbeterd kan worden:

TIPS:

* de deur heeft aan de binnenzijde geen handgreep over de volle breedte van de deur, waardoor die moeilijk achter de rolstoeler te sluiten is bij binnengaan. Er is beloofd dat die wordt aangebracht.

* de box voor incontinentiemateriaal staat op de plaats waar de rolstoeler de rolstoel naast het toilet moet plaatsen voor een transfer. De leverancier en de schoonmaakdienst dienen dus geïnstrueerd te worden om deze standaard aan de andere zijde te plaatsen. Zou door de manager worden besproken met hen.

* de breedte van de ruimte voor plaatsing van de rolstoel naast het toilet is eigenlijk te krap om handig te zijn (vingers komen anders tussen de hoepel en de wand). Er wordt nader bekeken of dit nog kan worden verruimd.