Het is vreselijk jammer als er voor niets moeite wordt gedaan (en kosten worden gemaakt) om een parkeerplaats voor mindervaliden aan te leggen, terwijl die nooit gebruikt zal worden. Met voorbeelden hoop ik u te attenderen op de aandachtspunten voor het aanleggen van invalidenparkeerplaatsen. Parkeerruimte is immers schaars en duur in Nederland en zou dus zo efficiënt mogelijk ingericht moeten worden.

Deze keer het voorbeeld van de invalidenparkeerplaats bij Restaurant De Goudreinet in Kesteren, langs de A15 (Nijmegen richting Tiel). Er is weliswaar moeite gedaan om een invalidenparkeerplaats te creëren, maar deze zal nooit gebruikt worden. Kijkt u op onderstaande foto maar eens naar de inparkeermogelijkheid. Al bent u nog zo’n goede chauffeur, het gaat u niet lukken om in dit parkeervak te parkeren. Het prachtig aangelegde perk ‘ligt in de weg’ en maakt het inparkeren onmogelijk.

Bovendien is er geen vrije ruimte achter de auto om een eventuele rijplaat uit de auto te kunnen klappen en kan de rolstoeler dus niet uitrijden.  De maatvoering van de invalidenparkeerplaats voldoet niet aan de eisen.

 

 

TIPS:

* houd de minimale afmetingen van een invalidenparkeerplaats aan om een door mindervaliden echt te gebruiken parkeerplaats aan te leggen;

* hanteer, net als voor een gewone parkeerplaats, een inrijdmogelijkheid zonder blokkades;

* laat de aanleg vooraf toetsen door een deskundige om geen geld over de balk te gooien. In dit geval hadden enkele tientjes voor de schriftelijke toetsing een kostbare, niet te gebruiken invalidenparkeerplaats voorkomen.