Als in een badkamer een wastafel door zowel rolstoelers als validen wordt gebruikt, is het handig als de wastafel in hoogte verstelbaar is. Met een elektrische bediening kunnen de gebruikers de wastafel dan zo instellen dat die door hen als plezierig wordt ervaren. Omdat ik in de praktijk regelmatig voorbeelden tegenkom waarin weliswaar in een elektrisch verstelbare wastafel is voorzien maar die niet tot gebruiksgemak leidt, wil ik u graag laten zien wat van belang is.

Aandachtspunten in hoogte verstelbare wastafel:

1. Houd voor het bereik van de wastafel een hoogte aan die voor zowel staande als zittende gebruikers handig is. Dat betekent in dit geval dat de wastafel in de lage stand onderrijdbaar is voor rolstoelers (70 cm) en in de hoge stand voor gebruikers die staan naar een plezierige werkhoogte kan worden versteld (ca. 82-90 cm).

2. Maak een ophangmogelijkheid voor de afstandbediening waar zowel de rolstoeler als de valide gebruiker bij kan en die in het zicht hangt zodat er niet gezocht hoeft te worden. Als er een knopbediening aan de wand wordt gemaakt, plaatst u die op de hoogte waar de rolstoeler bij kan (naast de wastafel, niet naast de spiegel of op de achtermuur omdat niet elke rolstoeler zover kan reiken!).

3. Controleer regelmatig de werking. Klinkt wellicht vreemd, maar het merendeel van de elektrisch verstelbare wastafels functioneert niet of slecht. En op het moment dat de wastafel gebruikt dient te worden, is een monteur meestal niet snel genoeg ter plaatse (bijvoorbeeld in hotels of sportaccommodaties).

4. Zorg dat er geen voorwerpen onder de wastafel geplaatst worden, die de hoogteverstelling belemmeren en/of het onderrijden met een rolstoel onmogelijk maken (zoals in het ‘foute’ voorbeeld op de foto’s hieronder er een pedaalemmer in de weg staat).

5. Als u kiest voor een spiegel(wand) in de tegels achter de wastafel, functioneert de wastafel stand-alone en zijn de kosten lager dan voor een geïntegreerde unit. Bovendien is die oplossing minder storingsgevoelig. Maakt u een spiegelwand die een groot bereik in hoogte heeft, dan hoeft u ook geen kantelbare spiegel aan te schaffen, hetgeen u extra geld bespaart.

6. Plaatst u accessoires als een scheerspiegel en föhn op een hoogte die voor zowel rolstoelers als validen bereikbaar is. In ieder geval op de zijwand om het reiken door de rolstoeler te beperken (kan niet iedere rolstoeler).

7. Kies voor een kraan met hendel (een bediening vlak voor de rolstoeler), zodat niet ver gereikt hoeft te worden (kan niet iedere rolstoeler).

Kijkt u op onderstaande foto’s naar voorbeelden hoe het NIET moet:

Bediening hangt onder de wastafel, voor vele rolstoelers buiten hun reikwijdte en uit het zicht. (zie tip 2 hierboven) Ook validen zien -omdat zij staan- de bediening niet hangen. Bovendien belemmert de pedaalemmer de rolstoeler om onder de wastafel te kunnen rijden.

De wastafel staat in de lage stand. De rolstoeler kan nu niet bij de föhn en de scheerspiegel. (zie tip 6 hierboven)

Overigens functioneerde deze wastafel (invalidenkamer Bilderberghotel De Keizerskroon te Apeldoorn) niet. Ging alleen omlaag en niet omhoog waardoor de rolstoeler er niet meer onder kon en de valide medegast zich moest wassen aan een wastafel op bijna kniehoogte. (zie tip 3 hierboven)

 

Voorbeeld hoe het ook kan:

De wastafel heeft een ergonomische vormgeving, waardoor de voorzijde zich als het ware vormt om het lichaam van de rolstoeler. De kraan heeft een lange hendel. De afstandbediening hangt naast de rolstoeler binnen handbereik. Op deze foto staat de wastafel in de lage stand.

In de hoge stand sluit de wastafel aan op het badmeubel en is deze op ideale hoogte voor een valide gebruiker.

_________________________________________________________________________________________

Vindt u deze tip waardevol? Vult u dan rechts bovenaan deze pagina uw gegevens in. U ontvangt dan maandelijks mijn gratis Infomagazine  met meer tips en informatie over alle aspecten van rolstoeltoegankelijkheid. Afmelden kan op elk moment en natuurlijk ga ik vertrouwelijk met uw gegevens om.