Dat hellingbanen een hot item zijn, heeft u al eerder in dit blog en de Infomagazines kunnen lezen. Daarom deze week een voorbeeld om u te laten zien dat niet elke hellingbaan echt een probleem oplost. Integendeel!

De situatie is een brug waarmee via traptreden het water overgestoken kan worden. De betreffende gemeente heeft onderkend dat de traptreden voor rolstoelers en mensen met een kinderwagen niet te nemen zijn en heeft daarom getracht dit met een hellingbaan te overbruggen (zie foto). Voor de juiste beeldvorming: de hellingbaan is bekleed met een soort rubber en aan het einde van deze hellingbaan bevindt zich op circa 1,5m het meer (zonder afrastering).

Hellingbaan brug

Op zich is het heel vriendelijk van deze gemeente dat men het mogelijk wil maken om met de rolstoel via de brug het water over te steken. Het lijkt een prachtige hellingbaan. Het probleem zit echter in de hellingshoek van de ‘treden’ van de hellingbaan. Die zijn zo steil, dat de rolstoel aan de opgaande kant er nauwelijks tot niet tegenop te krijgen is. Aan de afgaande kant krijgt de rolstoel zoveel vaart, dat die dreigt door te schieten en het meer in te rijden. Bovendien krijgt de rolstoeler aan de afgaande kant telkens zo’n klap door de steile hellingshoek dat dat, afhankelijk van de handicap, (veel) pijn kan opleveren. Het is voor rolstoelers overigens onmogelijk deze hellingbaan zonder hulp te nemen.

Daarmee is deze hellingbaan een prachtig voorbeeld van een goede poging die blijft steken in onwetendheid over de praktijk van een rolstoeler. Bij een hellingbaan is de hellinghoek bepalend voor de tevredenheid over de oplossing bij de rolstoeler. Het verdient aanbeveling om dit met een deskundige te toetsen alvorens tot aanleg over te gaan.

TIPS:

* het materiaal waarvan de hellingbaan gemaakt wordt, dient stroef te zijn en in natte omstandigheden de kwaliteiten te behouden;

* informeer u over de juiste hellingshoek van de aan te leggen hellingbaan bij een deskundige;

* soms is het beter te besluiten een alternatieve route aan te leggen dan vast te houden aan een hellingbaan die niet voldoet en/of nauwelijks gebruikt wordt of gevaarlijk is;

* benut u tevens de uitgebreide informatie in het Infomagazine over dit onderwerp.

 

 _______________________________________________________________________

 

Vindt u deze tip waardevol? Vult u dan rechts bovenaan deze pagina uw gegevens in. U ontvangt dan maandelijks mijn gratis Infomagazine  met meer tips en informatie over alle aspecten van rolstoeltoegankelijkheid. Afmelden kan op elk moment en natuurlijk ga ik vertrouwelijk met uw gegevens om.