U zult wel denken: dat klinkt heftig! Tja, helaas kom ik soms situaties tegen die echt levensgevaarlijk zijn. En door die aan u te laten zien, kunt u vermijden dat u met een heel vervelende situatie geconfronteerd wordt. Kijkt u even mee naar dit helaas levensgevaarlijke voorbeeld?

Onlangs had ik het grote genoegen een aantal dagen te verblijven in het prachtige thermen- en sauna hotelcomplex Aqua Dome in Längenfeld (Oostenrijk), vlakbij Sölden. Het is een schitterend oord, goed doordacht gebouwd (zo bleek onder andere tijdens een ruim anderhalf uur durende technische rondleiding) met zeer aantrekkelijke extra’s die ‘gewoon’  inbegrepen zijn bij je verblijf (gratis toegang tot sauna- en thermencomplex, gratis uitdagende en gevarieerde bergwandelingen onder leiding van een professionele gids, gratis beschikbare cabrio voor gasten, etc.).

Echter, de rolstoeltoegankelijkheid is duidelijk vergeten tijdens de doordachte bouw. Met als gevolg dat er thans aanzienlijke investeringen moeten worden gedaan om het complex rolstoeltoegankelijk te maken. Omdat men (nog) geen adviseur Rolstoeltoegankelijkheid mee had laten kijken, schrokken zij zich een hoedje toen ik hen op de hoogte stelde van in ieder geval 1 situatie die direct aanpassing behoeft, omdat die levensgevaarlijk is.

Wat is de levensgevaarlijke situatie?

Op onderstaande foto ziet u de rolstoeler het invalidentoilet binnenrijden. Er doet zich een aantal problemen voor, die de situatie levensgevaarlijk maken:

 

1. de deur gaat naar binnen open. Volgens de regelgeving mag de deur van een toiletruimte uitsluitend naar buiten opendraaien (om te vermijden dat erachter iemand niet goed wordt, die de deur blokkeert en daardoor niet geholpen kan worden).

2. op de deur zit een dranger. Voor een rolstoeler is een deur met dranger lastig tot niet te openen. In dit geval zult u na het lezen van het volgende punt merken dat deze dranger het invalidentoilet echt levensgevaarlijk maakt.

3. de toiletruimte is te smal en te kort en biedt geen keerruimte voor de rolstoel. Hierdoor rijdt de rolstoeler met moeite naar binnen en doordat hij doorrijdt ontdekt hij dan pas dat de deur door de dranger achter zich definitief in het slot valt. WANT: de rolstoeler kan niet keren en bij achteruitrijden rijdt hij zich vast tegen de deur die ook nog (door de dranger) met kracht opengetrokken zou moeten worden. Een onmogelijke opgave, want de rolstoeler kan niet keren en staat dus letterlijk met de rug tegen de deur! Nu zit de rolstoeler opgesloten in het toilet!

4. Er is geen voor de rolstoeler bereikbaar alarmsysteem (er zit wel een knop, maar omdat de rolstoeler niet kan keren, kan hij ‘m niet bereiken).

De rolstoeler zit dus echt opgesloten achter een massieve, dikke houten deur; hulpgeroep zal waarschijnlijk niet gehoord worden, omdat ernaast doucheruimten zijn met klaterend water dat het geluid overstemt.

Naast het feit dat de rolstoeler in paniek kan raken en op z’n minst een zeer onplezierige ervaring oploopt, mag Aqua Dome hopen dat er niets ernstigers gebeurt (onwel worden en/of overlijden van de toiletbezoeker). Zij zijn dan immers aansprakelijk, omdat het toilet niet aan de vereisten voldoet.

TIPS:

* als u een invalidentoilet gaat realiseren, neemt u dan onder andere de tips uit het Infomagazine van maart 2010 nog eens door over afmetingen en indeling;

* omdat de combinatie van veel aspecten ertoe leidt dat het invalidentoilet voldoet, is het verstandig om u te laten adviseren door een deskundige om kostbare (en vaak lastig herstelbare) fouten te voorkomen.

——————–

Vindt u deze tip waardevol? Vult u dan rechts bovenaan deze pagina uw gegevens in. U ontvangt dan maandelijks mijn gratis Infomagazine  met meer tips en informatie over alle aspecten van rolstoeltoegankelijkheid. Afmelden kan op elk moment en natuurlijk ga ik vertrouwelijk met uw gegevens om.