De afgelopen week maakte ik langs de snelweg een tussenstop voor een maaltijd en toiletbezoek. Eenmaal de parkeerplaats langs de snelweg opgereden, bleek het een AC Restaurant te zijn. Het maakte me direct nieuwsgierig naar de rolstoeltoegankelijkheid, want over AC Restaurant Utrecht heb ik eerder een blog geschreven waarmee -ook na persoonlijk contact- niets gedaan is. Het werd afgedaan als niet belangrijk; ik zeurde. Jammer, een gemiste kans om alle gasten klantvriendelijk te ontvangen.

Vol verwachting reed ik dan ook dit AC Restaurant in Venray binnen om eerst het toilet te bezoeken. Inmiddels ben ik heel wat gewend qua rolstoeltoegankelijkheid (of eigenlijk: ontoegankelijkheid), maar toen ik dit zag, was ik met stomheid geslagen. Op onderstaande foto ziet u de situatie, die eigenlijk al voor zichzelf spreekt.

Menige valide bezoeker stond al te worstelen met deze tourniquette, maar mijn rolstoel past er niet tussen en ik kan er niet doorheen. Er was geen mogelijkheid dit obstakel te omzeilen, de medewerk(st)ers registreerden het geworstel niet eens om zich ervoor te verontschuldigen. Met een rollator valt deze barrière overigens evenmin te nemen.

Ik vraag me serieus af of ik nog tips moet noemen, maar omdat dat gebruikelijk is in dit weblog toch nog even de punten op een rijtje:

TIPS

*onderzoek bij het aanbrengen van toegangsbeveiliging (in dit geval met muntautomaat) of dit voor alle bezoekers bruikbaar is;

* toets na aanbrengen van de tourniquettes nogmaals in de praktijk hoe uw bezoekers hun weg in uw locatie kunnen vinden;

* mochten er bij die toetsing obstakels ontdekt worden, zorgt u er dan voor dat u een duidelijke aanwijzing plaatst voor uw gasten met de instructie om dit obstakel te omzeilen (of met excuses als u geen voorziening heeft getroffen);

* traint u uw medewerk(st)ers in het signaleren van een rolstoeler/rollator-gebruiker om hen op klantvriendelijke wijze de situatie uit te leggen en een oplossing aan te bieden; 

* bent u zich ten alle tijde bewust dat een rolstoeler zich al veel moeite dient te getroosten om uit de auto in de rolstoel plaats te nemen, uw locatie binnen te rijden en dan op z’n minst zwaar teleurgesteld is (of echt in de problemen komt) als uw invalidentoilet niet bereikbaar is.