Vanaf dit voorjaar heeft Den Haag een stadswandeling die door rolstoelers getoetst is op rolstoeltoegankelijkheid. Dat is aantrekkelijk. Aangekomen bij de VVV blijkt dat het een stadswandeling onder begeleiding van een gids is, die vooraf geboekt dient te worden. Dat was even een teleurstelling, want dat was bij mij niet vantevoren bekend.

De dame van de VVV loste het klantgericht op. Zij verkocht de gewone stadswandeling en gaf daarbij de Toegankelijkheidsgids Den Haag mee, waarin winkels, restaurants, hotels, toeristische attracties, theaters, etc. vermeld staan alsmede hun mate van toegankelijkheid. Een prima oplossing.

Den Haag is voor rolstoelers redelijk toegankelijk. Op mijn route door de stad waren er de nodige onlogische situaties en deden zich er ook gevaarlijke situaties voor in nieuw aangelegde gedeelten van de stad. Als deskundige heb ik een aantal andere toetsingsaspecten meegenomen die in algemene zin van belang zijn voor het functioneren als rolstoeler in Den Haag. Die zal ik in de komende periode in mijn blogs behandelen. Verder niets dan lof voor het initiatief om voor rolstoelers de mogelijkheid te realiseren om een stadswandeling te maken. De puntjes op de i zullen -neem ik aan- vanzelf volgen.

TIP:

Voor de makers van de stadswandeling het advies om ‘m ook in een losse uitgave te bieden, zodat de wandeling zonder gids gemaakt kan worden. Het tempo en de lengte van de wandeling kan dan aangepast worden aan de belastbaarheid van de rolstoeler. Immers, niet elke rolstoeler is in staat de volledige route af te leggen en kan dan zelf een keuze voor (een deel van) het traject maken.