Wegrestaurants

Op reis door Duitsland kan een rolstoeler bij de meeste wegrestaurants rekenen op een prima voorziening om naar het toilet te gaan. Sanifair is de organisatie die bij de meeste wegrestaurants de toiletvoorziening regelt voor de bezoekers. U betaalt EUR 0,50 en kunt rekenen op een schoon, verzorgd toilet. En u ontvangt diezelfde EUR 0,50 als tegoedbon voor het restaurant. De mindervaliden hoeven veelal niet eens te betalen; hun toilet bevindt zich meestal voor de betaalpoortjes. De sleutel krijgt u van de aanwezige servicemedewerker of haalt u op bij de kassa van het restaurant.

Die toiletten zijn voorzien van alle denkbare voorzieningen. Zo is er een papegaai boven het toilet om vanuit uw rolstoel makkelijk een transfer te maken naar de toiletpot. Natuurlijk zijn er goede beugels, is het toilet op de juiste hoogte gemaakt en heeft het de juiste diepte, zodat u ook zijwaarts makkelijk een transfer kunt maken. In de meeste invalidentoiletten is er aan beide zijden van het toilet voldoende ruimte om de rolstoel te plaatsen en een transfer te maken.

In verscheidene toiletten is ook een sanitaire douche aangebracht. En er zijn altijd sanitaire depots, die op een handige en logische plek zijn aangebracht.

Parkeerplaatsen

Net als in Denemarken  kan de rolstoeler in Duitsland op parkeerplaatsen waar zich geen wegrestaurant maar wel een toiletvoorziening bevindt, prima uit de voeten. Het invalidentoilet is ruim, maar om vandalisme te voorkomen iets minder uitgebreid geoutilleerd. Toch zijn er goede, degelijke beugels, is het toilet op hoogte aangebracht en is er aan beide zijden meestal voldoende ruimte om een transfer te maken. Er is zelfs een handwas-gelegenheid binnen die toiletruimte.

Samengevat kan gesteld worden dat de rolstoeler in Duitsland langs de snelweg altijd wel binnen afzienbare afstand een goed aangepaste mogelijkheid vindt om naar het toilet te gaan. Daar kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen.