Zoals u in het Infomagazine van deze maand  kunt lezen, kan een rolstoeler niet zonder vooraf te informeren ergens heen gaan. Het is van belang te weten of de locatie rolstoeltoegankelijk is, alvorens de moeite en inspanning te gaan doen en de reis te aanvaarden.

Het is dan belangrijk dat degene die de telefoon beantwoordt, adequate informatie geeft. Informatie die het de rolstoeler mogelijk maakt om af te wegen of het zinvol is op pad te gaan.

Een goed voorbeeld daarvan maakte ik onlangs mee bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. Toen ik overwoog het museum te bezoeken, bekeek ik eerst de informatie op de website over de rolstoeltoegankelijkheid. Die bleek weliswaar informatie te geven, doch heel duidelijk was het nog niet. In het Infomagazine staat specifiek vermeld wat hieraan nog verbeterd kan worden. Nu was het noodzakelijk om nog even te bellen om aanvullende informatie te krijgen.

Dat telefoongesprek bleek een verademing. De vrijwilliger die de telefoon opnam, wist zich prima te verplaatsen in een rolstoeler. Hij gaf aan dat het die dag naar verwachting erg druk zou zijn in het museum, waardoor het bezoek beter uitgesteld kon worden.

Helemaal volgens het ideaalplaatje verraste hij me door uit zichzelf te vertellen dat het treintje -waarmee naar Hilversum kan worden gereden- niet aangepast is op rolstoelers. Dat is wel mogelijk, maar dat wil men dan graag vantevoren weten om daarvoor maatregelen te nemen. Hij vroeg of ik dan even een dag voordat ik naar het museum kom, wil bellen. Heel klantgericht sloot hij het gesprek af met de mededeling dat ik natuurlijk van harte welkom ben als ik toch wil komen die dag of op een andere dag. Een schoolvoorbeeld van klantgericht handelen!

Hoewel ik ervoor koos vanwege de drukte die dag niet naar het Spoorwegmuseum te gaan, ben ik vastbesloten dat op een ander moment te doen. Dan ga ik graag in de praktijk testen hoe de rolstoeltoegankelijkheid van dit museum is. Als ik net zo blij verrast wordt als aan de telefoon, dan wordt het vast een leuke dag.