Dat hoop ik voor u. Gewoon de deur uit stappen, uw auto in en naar het centrum om te gaan winkelen of naar de schouwburg te gaan. Of gezellig ergens met iemand gaan eten.

Voor iemand met een handicap ligt het iets genuanceerder. Zeker nu de Eerste Kamer heeft besloten dat ze het niet makkelijker gaan maken voor de burgers met een handicap. Zij hebben vandaag het wetsvoorstel van de Tweede Kamer, dat daar met ruime meerderheid is aangenomen om gehandicapten in het hele land gratis te laten parkeren op openbare parkeerplaatsen, getorpedeerd.

Daarmee laten deze politici zien dat zij de titel volksvertegenwoordiger nooit meer mogen gebruiken. Zij hebben werkelijk geen enkel idee van de problemen waarmee zij hun gehandicapte mede-burgers opzadelen. En voorzover zij het woord Christelijk in de naam van hun partij hebben, tonen zij aan de betekenis daarvan volstrekt niet begrepen te hebben. Met dit besluit tonen zij aan dat zij niet weten hoe zij hun naasten kunnen helpen.

Kunt u zich ook verplaatsen in de problematiek van de gehandicapten? Ik help u graag om het u te vergemakkelijken.De praktijk is namelijk dat iedere gehandicapte nu in elke gemeente wéér moet zien te achterhalen wat de parkeerregeling is voor gehandicapten op openbare parkeerplaatsen. Dat betekent dat zij rond moeten dolen door de gemeente in de hoop iemand te vinden die weet wat de regeling is. Op de websites van gemeenten is er meestal pas na lang zoeken iets over te vinden, maar dat kun je onderweg niet doen. Een gehandicapte beschikt meestal niet over de middelen om een laptop met internetverbinding continu bij zich te hebben en gebruiken. 

Spontaan ergens stoppen en parkeren is er dus niet bij. En als de gehandicapte de politie belt hoe het in de betreffende gemeente geregeld is, weet die het meestal ook niet en wordt de gehandicapte weer (terug)verwezen naar de gemeente. En kunt u zich ook verplaatsen hoe die gehandicapte dat in het weekend moet doen?

Het wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer in ruime meerderheid is aangenomen, wilde al deze obstakels in één keer wegnemen voor de gehandicapten. Zodat zij net als u ‘gewoon’ ergens heen kunnen gaan en parkeren. Zonder een lange zoektocht gewoon eens genieten van de mogelijkheid de deur uit te gaan. Iets dat toch al niet zo makkelijk gaat als bij u.

Wilt u het me laten weten: kunt u zich verplaatsen in de teleurstelling van de gehandicapten nu zij ook op dit gebied levenslang hebben gekregen? U kunt reageren door te klikken op ‘Comment’ hieronder of me te mailen.