……………..dan is het belangrijk dat u dat waarmaakt en u ook echt op álles gelet heeft!

Laat ik beginnen met het maken van een compliment aan de gemeente Amsterdam voor de rolstoeltoegankelijkheid van het Amsterdamse Bos. De paden zijn goed begaanbaar (verhard). Tot zover is er niets aan de hand. De finishing touch is echter belangrijk om iets écht rolstoeltoegankelijk te maken! Daarom vandaag een artikel over die laatste belangrijke puntjes op de i.

De hiernavolgende tekst staat vermeld op de website van het Amsterdamse Bos over de rolstoeltoegankelijkheid: 

De meeste paden in het Bos zijn geasfalteerd of voorzien van halfverharding.

In zijn algemeenheid zijn de paden goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Daarmee wordt de verwachting gewekt, dat een rolstoeler een wandeling kan maken door het bos. Een uitkomst, want dat is nog niet in alle bossen en parken vanzelfsprekend. De praktijk leert dat die wandeling inderdaad mogelijk is, totdat je een van de vele bruggetjes die het bos rijk is, tegenkomt.

Daar gaat het mis want:

– met een elektrische rolstoel is het bruggetje alleen met hulp rolstoeltoegankelijk

– met een handbewogen rolstoel is het van de handicap en de vaardigheid van de rolstoeler afhankelijk of het bruggetje rolstoeltoegankelijk is; er moet namelijk -afhankelijk van het bruggetje dat men treft- nogal een hoogte overbrugd worden.

– met een booster is het bruggetje moeizaam tot niet toegankelijk, afhankelijk van de uitvoering van de booster en de handicap van de gebruiker.

Afhankelijk van de handicap en van het feit of de rolstoeler alleen is of met iemand die kan helpen, kan de rolstoeler dus verder wandelen of dient om te keren.

Simpel te verhelpen

Jammer, want dit is nu een voorbeeld van obstakels die heel makkelijk weg te nemen zijn! Immers, met het aanbrengen van vaste schuine opritten naar de bruggetjes, vormen zij geen enkel obstakel meer en kan de wandeling gewoon (en zelfs zonder hulp) gemaakt worden. In dit bos, het Amsterdamse bos, is dat bij alle vaste bruggen sowieso mogelijk; bij de beweegbare bruggen kan dit bij het vaste deel daarvan ook op deze wijze gerealiseerd worden en zal de oplossing voor het beweegbare deel ook te vinden zijn (kan ik over meedenken als ik meer details heb van de constructie).

Zo blijkt maar weer eens, dat het beloven van rolstoeltoegankelijkheid voor de rolstoeler ter plekke toch nog op een teleurstelling kan uitlopen als het niet gecheckt is door deskundigen. Een valide ziet deze obstakels immers veelal over het hoofd, waardoor de rolstoel-bezoekers aan uw locatie toch niet zo tevreden huiswaarts keren als u hoopt en bedoelt. Bedenkt u zich daarbij ook nog eens, dat het voor een rolstoeler in beginsel al meer inspanning en moeite kost om het uitje te ondernemen. Dan is het tegenkomen van zo’n hindernis een nog grotere teleurstelling.

Het is zeer lovenswaardig dat de gemeente Amsterdam voor een rolstoeltoegankelijk bos heeft gezorgd. Ik ga ervan uit dat ze met deze tip ook het puntje op de i gaat zetten!

TIPS:

 * als u over uw locatie vermeldt dat die rolstoeltoegankelijk is, zorg dan altijd dat het getoetst is door rolstoeltoegankelijkheidsdeskundigen. Zo voorkomt u klachten en claims.

* breng alle punten die van belang zijn voor de rolstoeltoegankelijkheid in kaart en zorg dat die op regelmatige basis worden gecontroleerd. Veranderingen die aanpassing behoeven, ontdekt u dan zelf en kunt u snel realiseren, zelfs voordat een rolstoel-klant u erop opmerkzaam maakt.