De winkelinrichting van modezaken is een vak apart. Zeker als u daarbij wilt zorgen voor een rolstoelvriendelijke inrichting. Daarbij is het van belang dat vanaf de entree over rolstoelgebruik wordt nagedacht. De kledingzaak doorkruisen in een rolstoel is meestal geen gemakkelijke opgave. In dit blog besteed ik aandacht aan de zo belangrijke paskamer, want die moet immers voor de omzet zorgen.

Het aanschaffen van nieuwe kleding is voor menig rolstoeler geen sinecure. Het kost veelal bovenmatige inspanning en er zijn vele obstakels te overwinnen.

Eén van de meest lastige obstakels is de paskamer. Die is meestal niet berekend op een rolstoelgebruiker met begeleider. Voor valide mensen is het vaak al handig als er buiten de paskamer iemand staat die de gepaste kleding kan aanpakken, een andere maat uit het vak kan gaan halen etc. Dat geldt voor rolstoelers ook, maar bovendien hebben zij veelal hulp nodig bij het aan- en uitkleden; iemand bij hen ín de kleedkamer dus.

Het is een bijna onmogelijke klus om zittend in een rolstoel kleding te passen in een gewone paskamer. Met een beetje geluk kan het gordijn nog net achter je dicht, maar meestal niet. Daar stokt de poging dus al. Ruimte om bijvoorbeeld een lange broek te passen (waarbij het handig is om wat extra ruimte vóór je te hebben), is er meestal niet. En de begeleider kan er al helemaal niet meer bij in.

In steeds meer kledingzaken probeert men tenminste één rolstoeltoegankelijke paskamer te realiseren. H&M heeft dat op voortreffelijke wijze gedaan in hun vestiging in Beverwijk.

De toegangs(schuif)deur is op de lange zijde van de paskamer geplaatst. Dat is handig want dat maakt de ingang heerlijk ruim. Verder is de paskamer lang en breed genoeg om de begeleider makkelijk rondom de rolstoel te laten bewegen en de rolstoeler te helpen.

Voldoende ruimte om de gekozen kleding op te hangen, een bankje om je spullen op kwijt te kunnen en meerdere spiegels, maken de paskamer werkelijk ideaal. Dat zijn ook meteen de tips voor u als winkelinrichter om de gehandicaptenkleedkamer prettig in het gebruik te laten zijn.

 

 

TIPS:

* een schuifdeur is handiger dan een gordijn; blijft gewoon dicht en verschuift niet door langslopen van de begeleider

* toegang aan de lange zijde is veelal handiger omdat er meer manoeuvreerruimte is

* de afmeting van de paskamer dient zodanig te zijn dat er aan beide zijden van de rolstoel makkelijk gepasseerd en gestaan kan worden om de begeleider in staat te stellen te helpen

* een royale aflegmogelijkheid voor tas, kleine kledingstukken, een bril etc. is onontbeerlijk

* spiegels aan meerdere zijden bieden de mogelijkheid om de rolstoelgebruiker vanuit meerdere posities zichzelf te laten bekijken zonder zich in vreemde bochten te hoeven wringen.