In de parkeergarage Mikado van het kantoorpand De Entree II in Amsterdam, is keurig een gehandicaptenparkeerplaats gecreëerd direct naast de ondergrondse toegang tot het gebouw.

Waar niet over nagedacht is, is de plaatsing van de bel die toegang moet bieden tot het gebouw. Die bel zit namelijk náást de verhoging voor de entree en bevindt zich daardoor buiten bereik van een rolstoeler. Vanuit de rolstoel valt vanaf het stoepje niet naar de bel te reiken zonder van het stoepje te kukelen. Daar staat dan in de meeste gevallen de auto van de rolstoeler (= namelijk gehandicaptenparkeerplaats) en die zou dan beschadigd worden. Zou die rolstoeler de bel willen gebruiken, dan moet hij/zij daarvoor naar de bel rijden over de parkeerplaats (die dus bezet is door een auto, veelal die van de gehandicapte zelf) dus die optie is ook uitgesloten.

Bel is niet bereikbaar vanaf stoepje én niet via de parkeerplaats omdat daar de auto van de rolstoeler staat....

Bel is buiten bereik vanaf het stoepje én niet via de parkeerplaats omdat daar de auto van de rolstoeler staat....

De praktijk leert dat ik in de parkeergarage van dit gebouw meermaals een behoorlijke tijd heb moeten wachten totdat er iemand het pand in- of uit ging om zodoende toegang te krijgen.

Tip voor het creëren van toegang tot het gebouw vanuit de parkeergarage:

houd er rekening mee dat ook de bel voor toegang bereikbaar is voor rolstoelers

(zowel qua hoogte van de plaatsing van de bel als de toegankelijkheid van de plek ervoor zodat je de bel kunt bereiken)