Zaal Carré

In Theater Carré legt het gebouw een aantal beperkingen voor de rolstoeltoegankelijkheid op, die ook met de grote verbouwing niet opgelost zijn. Er is een charmante oplossing gekozen.

Al direct bij de ingang wordt de rolstoeler opgevangen door een klantvriendelijke medewerk(st)er. Daardoor valt het menige rolstoelgebruiker nauwelijks op wat de beperkingen zijn.

Mocht de rolstoeler zelf zijn/haar jas bij de garderobe willen afgeven, dan is dat qua toegankelijkheid mogelijk. Desgewenst wil de begeleidende medewerker dat ook doen.

Het invalidentoilet is heel goed bereikbaar; er zijn geen obstakels en er is flinke manouvreerruimte. Dat is ook in de toiletruimte zelf het geval. Prima geregeld.

Nog even een drankje gebruiken voor de voorstelling is wel lastig. De buffetten zijn met de rolstoel niet bereikbaar. Ook hier wil de medewerk(st)er dat verzorgen.

Zaalindeling Carre (grijze deel is rolstoelplaatsen)

Zaalindeling Carre (grijze vlak in zaal achteraan zijn rolstoelplaatsen)

De rolstoelplaatsen in de zaal bevinden zich in het stalles-segment. Daar is alleen via een lange oprijplaat te komen en er dient een nogal smal pad langs de stoelen afgelegd te worden. Met een standaard rolstoel is dit echter met enige stuurmanskunst goed te doen. Afwijkende rolstoelmaten, zowel in lengte als breedte, zullen die plaatsen niet of moeizaam kunnen bereiken. Bij de reservering zou gevraagd moeten worden naar de rolstoelafmeting om teleurstelling te voorkomen.

Gezien de minder makkelijke route in en uit de zaal, biedt Carré de rolstoelers in de pauze bediening aan voor het halen van consumpties. Ook de eventuele begeleiders mogen daarvan gebruikmaken. Een charmante oplossing.

De beweegbare vloer waarop de rolstoelen geplaatst worden (het hele stalles-segment bestaat daaruit) kan voor sommige rolstoelers te belastend zijn, afhankelijk van hun handicap. Als tijdens concerten flink meegedanst wordt, is de trilling/beweging namelijk goed voelbaar in de rosltoel. Bij sommige handicaps kan dit te heftig en pijnlijk zijn. Daar wordt door Carré bij reservering niet naar gevraagd. Dat zouden zij nog kunnen toevoegen omdat het moeten verwijderen uit de zaal van een rolstoeler die daar teveel last van heeft, tijdens een voorstelling minder makkelijk is.

De na hun verbouwing gekozen oplossing is op dit moment de maximaal haalbare binnen het gebouw. Het is plezierig te merken dat de toegevoegde menselijke factor goed wordt ingevuld en de rolstoeltoegankelijkheid optimaliseert.

Als Theater Carré met de gemeente Amsterdam nu nog kan regelen dat er weer voldoende gehandicaptenparkeerplaatsen in de omgeving beschikbaar komen, zou de rolstoeltoegankelijkheid nog verder toenemen.