Logo AC RestaurantBij mijn recente bezoek aan AC-restaurant Lage Weide in Utrecht zag ik toen ik aan kwam rijden tot mijn schrik een trap met een aantal treden die naar de ingang leidden. Gelukkig zag ik ook een rollerbaan aan de zijkant dus opgelucht liet ik mijn rolstoel uit mijn auto takelen. Mijn blijdschap was van korte duur.

AC Restaurant Lage Weide Utrecht rolstoeltoegang

Rolstoeltoegang AC Restaurant Lage Weide Utrecht

De belemmeringen die ik tegenkwam:

  1. er bleek geen oprit naar de stoep te zijn, waardoor ik het laagste deel van de stoep moest opzoeken en al hotsend en botsend daar tegenop moest zien te rijden om op de stoep te komen;
  2. als je dan de rollerbaan gebruikt, kom je bovenaan bij de entree van het pand. Daar blijk je drie deuren door te moeten om binnen te komen, waarvan de eerste een grote glazen deur is die met de hand open getrokken moet worden. Te zwaar en onhandig voor een rolstoeler. De volgende twee deuren zijn gek genoeg wel elektrische schuifdeuren……

Om dit restaurant wél rolstoeltoegankelijk te maken, hoeven er dus nog maar twee aanpassingen gedaan te worden. Een oprit aanbrengen om de stoep goed op te rijden en het veranderen van de eerste toegangsdeur zodat die ook door rolstoelers (en mensen met kinderwagens trouwens; ook een deel van de doelgroep vermoedelijk) geopend kan worden.

Binnen heeft men namelijk een lift naar het invalidentoilet en dat is keurig ruim en verzorgd. Het is dus nog maar een kleine stap om de klantenkring met dit deel van de doelgroep uit te breiden.

Tips voor de toegankelijkheid van uw locatie:

  • zoals ik al eerder schreef is het belangrijk de entree van uw pand aan een kritisch onderzoek te onderwerpen en daar ook echt de allereerste momenten van het betreden van uw pand in mee te nemen.
  • vervang waar mogelijk glazen toegangsdeuren door elektrisch te openen deuren. Glazen deuren zijn meestal te zwaar en onhandig voor een rolstoeler om te openen.