Een gehandicapte die rolstoelafhankelijk is, wordt vaak vervoerd in een rolstoelbus. Deze heeft de uitgang aan de achterzijde en daarbij wordt gebruik gemaakt van een uitklapbare lift of een oprijplank. Dat is dan ook de reden dat u op zo’n auto vaak een sticker ziet staan met het verzoek drie meter achter de auto vrij te houden voor het uitklappen van zo’n oprijplank en het kunnen uitrijden.

In onderstaande situatie is door de gemeente een gehandicaptenparkeerplaats gecreëerd waarvoor een aanduidingsbord geplaatst is om toeleveranciers van de winkels aan te geven dat er op het trottoir geladen en gelost mag worden tijdens bepaalde uren. Dit bord is echter óp de gehandicaptenparkeerplaats geplaatst aan de achterzijde van de plek.

Parkeerplaats krap - BeverwijkZoals u op de foto kunt zien is een gewone auto daar precies te parkeren als je goed ver doorrijdt naar voren (tot dicht tegen de paal met het P-bord). De rolstoel kan dan met de lift nog uit de auto getakeld worden.

Uitrijden rolstoelbus BeverwijkEen rolstoelbus waarvan ook nog de oprijplank moet uitklappen, past hier niet of nauwelijks. Je moet een behendige chauffeur zijn. Dit komt mede doordat de oprijplank gemiddeld 1meter tot 1,2m breed is en dan precies tegen dit aanduidingsbord aankomt. Van de rijplank afrijden is dan niet meer mogelijk zonder op de rijbaan terecht te komen. Risicovol dus.

Bovendien kan een rolstoelbus al moeilijk manoeuvreren tussen de lantaarnpaal (met het P-bord) en het aanduidingsbord en is het -zeker voor een gehandicapte- een zeer onoverzichtelijke inparkeer-situatie.

Tips voor een toegankelijke gehandicaptenparkeerplaats:

* zorg dat achter de auto (een rolstoelbus) tenminste een ruimte van drie meter volledig vrij is zodat een oprijplank uitgeklapt kan worden


* en de parkeerplaats bovendien ook in en uit te rijden is zonder lastige (gevaarlijke) manoeuvres.