Een rolstoeler die volledig rolstoelgebonden is, maakt de transfer vanuit de rolstoel naar de auto door de rolstoel naast de auto te plaatsen. Dat kan alleen als de parkeerplaats ruim genoeg is om de rolstoel naast de auto te plaatsen met het portier volledig geopend.

Een bredere gehandicaptenparkeerplaats is daarvoor noodzakelijk. Een gewone parkeerplaats biedt -als de naastliggende plaats bezet is- te weinig ruimte om het portier volledig te openen en de rolstoel naast de auto te plaatsen.

Sommige gemeenten denken dat het helpt als ze in het trottoir direct naast de gehandicaptenparkeerplaats een oprit maken. Dit is alleen een goede oplossing als de parkeerplaats breed genoeg is om vanaf die oprit de rolstoel naast de auto te kunnen manoeuvreren. Immers, als die oprit direct bij de auto uitkomt heeft het geen enkel voordeel.

Kijkt u naar deze foto, die spreekt voor zich.

Oprit trottoir direct naast auto bij gehandicaptenparkeerplaats helpt niet

Oprit trottoir direct naast auto bij gehandicaptenparkeerplaats helpt niet

Tips voor het aanleggen van een gehandicaptenparkeerplaats:

  • maak een verbrede parkeerplaats zodat de auto met geopend portier de mogelijkheid biedt om vanuit de rolstoel de transfer naar de auto te maken
  • als u een oprit maakt, zorg dan dat onderaan de oprit nog gemanoeuvreerd kan worden met de rolstoel of plaats de oprit anders aan de kopse kant van het trottoir ernaast