U staat er wellicht niet direct bij stil dat tapijt een drempel kan zijn voor rolstoelers om een pand te bezoeken, hen zelfs kan wegjagen. Met dit voorbeeld zult u daar vanaf nu anders over denken.

Pand BCC BeverwijkHet pand van de elektrozaak BCC in Beverwijk is in 2007 ingericht. Daarbij is als vloerbedekking gekozen voor tapijttegels die in blokdessin zijn neergelegd.

Tapijt BCCDe tegels hebben een visgraatmotief met lijnen/strepen ertussen, waarbij de strepen bestaan uit een soort richel van naar het lijkt afwijkend materiaal.

In de praktijk betekent het, dat als je als rolstoeler over dit tapijt rijdt, je wielen alle kanten op worden getrokken behalve in de door jou gewenste richting. Het rijdt loodzwaar en na een aantal meters ben je al geneigd om rechtsomkeert te maken. Volgens de verkopers in de betreffende zaak hoort men dit van vele rolstoelers en gebeurt dit ook zeer regelmatig.

Overigens wordt de situatie door de verkoopstaf in dit filiaal creatief opgelost door klanten in een rolstoel en met een kinderwagen te adviseren in de buurt van de ingang te blijven staan. De verkopers halen dan de producten naar de entree toe om te tonen. Heel klantvriendelijk, maar je zult maar een wasmachine willen kopen……..

De tip bij het inrichten van panden is dan ook:

laat de vloerbedekking testen op rolstoelvriendelijkheid!