Een unieke ervaring in Denemarken toen ik daar onlangs verbleef. Op het treinstation zet je je rolstoel op het perron neer op de plaats waar het voorste deel van de trein zal stoppen. De machinist ziet bij het binnenrijden van het station de rolstoeler staan, loopt naar de eerste uitgang achter zijn cabine en klapt de oprijplank uit waarmee de rolstoeler naar binnen kan rijden.

In de trein bevindt zich bij die ingang een aparte coupé waar aan de ene kant rolstoelen en kinderwagens geplaatst kunnen worden en aan de andere zijde fietsen. Daartoe bevinden zich zeven fietssteunen aan de wand, waarin de fiets geklikt wordt. De coupé wordt intensief gebruikt; veel fietsers nemen hun fiets mee de trein in. Alle perrons zijn voorzien van een lift, waarmee de fietsers, rolstoelers en mensen met kinderwagens het perron kunnen verlaten. Wat een geweldig systeem!

Als ik dat vergelijk met de vele hindernissen die een rolstoeler hier in Nederland bij de NS moet nemen, is dat een onvoorstelbaar groot verschil. Op dit filmpje kunt u zien hoe simpel de oplossing is en hoe goed het werkt. Het fijne in Denemarken is ook nog dat de treinen elke 6 minuten aan het perron komen, dus ik hoefde nooit lang te wachten. Zelfs met zo’n korte tussenpoos is deze service in Denemarken te verlenen, dus dat moet in Nederland (met de grotere intervallen) zeker kunnen.

Klik op foto hierboven voor video

Niets dagen vooraf bestellen bij NS dat je mee wilt met de trein (en hopen dat het kan op het door jou gewenste station), gewoon het perron oprijden en instappen. Dat is het systeem in Kopenhagen.

Tip voor alle openbaar vervoerders:

Bestudeer dit filmpje en hopelijk wordt u geïnspireerd om dit in Nederland op korte termijn in te voeren.  U boort een hele nieuwe markt aan en maakt heel veel mensen gelukkig!