Rolstoeltoegankelijkheid van een restaurant is niet vanzelfsprekend. De barrières zijn niet alleen de toegang maar ook de binnenzijde van het pand. Deze keer een verslag van een poging te gaan eten bij restaurant La Place in Amsterdam Zuidoost.

Als je aan komt rijden lijkt het pand rolstoeltoegankelijk. Er is een rolstoelopgang gecreëerd. Nadere beschouwing leert dat die slechts de schijn van rolstoeltoegankelijkheid wekt (zie ook video). Wat valt op:

  1. de rolstoel-oprit om de stoep op te komen is te smal voor een standaard-rolstoel
  2. de rolstoel-oprit (hellingbaan) naar de voordeur toe is breed genoeg, hoewel slecht onderhouden (ongelijk liggende klinkers en zwervend afval)
  3. de lift is rechthoekig met de toegang aan de lange zijde van de rechthoek. De deur beslaat niet de gehele lange zijde. Hierdoor kun je met de rolstoel de draai niet maken en dus geen gebruikmaken van de lift.

Aangezien het buffet en de kassa zich boven bevindt, kan de rolstoelgebruiker in dit restaurant dus niet terecht.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lSxdal5Ea7M]

Tip:

Toets bij het aanbrengen van aanpassingen alle mogelijke obstakels, zodat de aanpassingen daadwerkelijk zin hebben. Als een deel van de keten niet rolstoeltoegankelijk gemaakt kan worden, hebben de overige aanpassingen ook weinig zin; de investering blijkt dan weggegooid geld.