FAQ items aan het laden...

Word deskundig in woningaanpassingen

Waarom deze cursus?

Toegankelijkheid in zijn algemeenheid wordt steeds belangrijker en is een verplichting nu het VN-verdrag voor de gehandicapte mens is geratificeerd. Ook de wijziging van het overheidsbeleid, waardoor mensen langer zelfstandig thuis moeten kunnen blijven wonen, zorgt voor veranderende eisen die aan de woonomgeving (moeten) worden gesteld.

Daarnaast zijn mensen om diverse redenen op zoek naar een andere woning of willen ze weten of de huidige woning langdurig geschikt is bij vermindering van de mobiliteit of toename van de zorgbehoefte.

In de opleiding is dit bij de meesten niet uitgebreid aan de orde geweest, vandaar deze mogelijkheid om u dit ook eigen te maken. Het vergroot uw mogelijkheden en verstevigt uw expert-status.

logo verenigde naties

Voor wie

Deze post HBO-cursus is specifiek gericht op ergotherapeuten die betrokken zijn of willen worden bij de bouwkundige beoordeling of een woning al dan niet geschikt is of geschikt is te maken voor een gebruiker met een beperking.

U heeft geen bouwkundige achtergrond nodig; deze cursus borduurt voort op uw eigen opleiding en geeft u de tools om de juiste beoordeling te maken.

Uw huidige kennis en ervaring wordt vooraf in kaart gebracht door middel van een schriftelijke intake, zodat de Cursus optimaal afgestemd kan worden op de deelnemers.

toetsing tekening toegankelijkheid

Wat u leert

Tijdens de cursus leert u wat toegankelijkheid in een breder kader inhoudt. Naast hetgeen u in uw opleiding heeft geleerd, wordt er aandacht besteed aan het lezen en interpreteren van bouwkundige tekeningen en plattegronden, maten en oppervlakten die noodzakelijk zijn voor het functioneren vanuit een rolstoel, met een rollator of scootmobiel. Ook de specifieke aspecten voor mensen met een visuele of auditieve handicap of dementerenden komen aan bod.

Er wordt dieper ingegaan op wetgeving en richtlijnen zoals die bijvoorbeeld vermeld staan in het Bouwbesluit, het Handboek voor Toegankelijkheid, de NEN-norm 1814, et cetera. U ontdekt welke u wanneer hanteert en hoe u ze toepast.

Uiteraard komen de vele aspecten van aanpassingen van woningen aan bod (toegankelijkheid, indeling, doorgankelijkheid, de specifieke ruimten (entree, badkamer, woonkamer, slaapkamer, keuken, buitenruimte, trap, etc.). Naast woningen komt ook de toegankelijkheid van woongebouwen aan de orde, zodat u in uw advisering de aandachtspunten kent die nodig zijn om ook daarover een goed gefundeerd advies uit te brengen dat rekening houdt met alle verplichtingen en aansprakelijkheden die voor een woongebouw gelden. Het is immers belangrijk dat uw cliënt de woning goed kan bereiken en kan ontvluchten. En natuurlijk ook of het gebouw de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld een scootmobiel te stallen. U leert met welke maten u dat kunt berekenen en welke regelgeving erop van toepassing is.

handboek voor toegankelijkheid

Als laatste belangrijke pijler wordt u bijgepraat over de brand- en vluchtveiligheidsaspecten die van belang zijn in uw advisering over een woning en/of woongebouw. De cliënt met een kwetsbare gezondheid moet immers bij calamiteiten ook veilig kunnen vluchten en daarmee moet al bij de aanpassing rekening zijn gehouden. Zeker bij advisering over het gebruik en de stalling van scootmobielen is kennis en ervaring over de toepassing van de nieuwste inzichten en richtlijnen van belang.

Wat u met de cursus bereikt

Met de opgedane kennis en inzichten die u opdoet in deze cursus, wint uw advisering aan kwaliteit en onderbouwing, zodat u voor uw opdrachtgever van nog grotere waarde kunt zijn.

Cliënten die de juiste keuze willen maken bij het kiezen van een nieuwe woning of het afwegen of zij met aanpassingen in hun huidige woning kunnen blijven wonen, zullen tevreden zijn door de gedegen rapportage en onderbouwing die u hen kunt bieden.

Voor mij is het een geweldige leerervaring!

Je leert op je eigen niveau doordat de leerstof en de manier van lesgeven wordt aangepast naar het niveau van de deelnemers.  Je wordt uitgedaagd om verder te kijken dan wat je gewend bent.

Wat mij betreft een echte aanrader!

Hanne, ergotherapeut (Antwerpen)

Uitgebreide cursusinformatie

Aantal deelnemers

Het aantal deelnemers aan de cursus is klein, minimaal 4 en maximaal 8 tot 10, waardoor er aandacht is voor persoonlijke vragen of ervaringen. Daardoor bent u nog beter in staat om het geleerde direct in de praktijk te brengen en er uw voordeel mee te doen.

De didactische werkwijze wordt gekenmerkt door de volgende vormen: hoorcollege, discussiemomenten, casuïstiek en werkopdrachten. Er vindt geen toets plaats, maar bij voldoende participatie aan de cursuselementen wordt een certificaat van deelname uitgereikt.

Doelen

  • U kunt bouwkundige tekeningen lezen en zelf een bouwkundige schets maken

  • U bent op de hoogte met de wet- en regelgeving rondom toegankelijkheid in de breedste zin

  • U kunt beoordelen of een woning, woongebouw en woonomgeving geschikt is voor een gebruiker met een rollator, rolstoel of scootmobiel

  • U kunt beoordelen op welke aspecten een woning of woongebouw getoetst en op welke manier aangepast dient worden

  • U kunt beoordelen in welke mate de woning ruimte biedt om ADL-hulp te bieden

  • U hebt inzicht in aspecten rond het wonen met een visuele of auditieve handicap

  • U kunt beoordelen of een hulpmiddel zoals een driewielfiets, scootmobiel et cetera veilig gestald kan worden, rekening houdend met aansprakelijkheids- en veiligheidsrisico’s.

Inhoud cursus

Module 1: Dagcursus 7 uur

  • Ontwikkeling toegankelijkheid in Nederland
  • Toelichting verschillen Handboek voor Toegankelijkheid, NEN1814, VACpunt Wonen, Woonkeur, Bouwbesluit en de toepassing ervan
  • Basisbeginselen van bouwkundige tekeningen lezen en interpreteren
  • Bouwkundige schetsen maken met computersoftware
  • Indeling van een toegankelijke slaapkamer en alle aspecten die daarbij van belang zijn.

U gaat praktisch aan de slag en maakt zelfs al uw eerste schets.

Module 2: Dagcursus 7 uur

  • Specifieke eisen gesteld aan een woning voor mensen met een beperking
  • Specifieke eisen gesteld aan een woongebouw voor mensen met een beperking
  • Toetsen van een woning op levensloopbestendigheid, wanneer kunt u dat waarborgen, waar let u op?
  • Alle aspecten van een toegankelijk toilet; u ontdekt dat er meer is dan de aspecten die u nu meeneemt in uw afwegingen
  • De opbouw van een gedegen advies over woningaanpassingen, waardoor echte toegankelijkheid wordt bereikt
  • Het aanpassen van een badkamer in al z’n facetten. U ontdekt hoe u ze allemaal kunt meenemen en oefent met een eigen ontwerp.
  • Het realiseren van een aangepaste keuken is een vak apart. U leert alle fijne kneepjes die ertoe leiden en waar het ontwerp aan moet voldoen.
  • We bespreken het thuis uitgewerkte ontwerp na het geleerde tijdens de eerste module. De feedback is waardevol en helpt om het geleerde meteen in de praktijk te brengen en tot aanvullende inzichten te komen.

Module 3: Dagcursus 7 uur

  • Opstellen van een programma van eisen dat zorgt dat het advies goed uitgevoerd wordt
  • Adviseren over een unit plaatsen of een aanbouw maken: de vele geheimen voor een gedegen advies komen tijdens deze cursusdag aan bod.
  • Bespreken van het thuis gemaakte ontwerp, waarbij de docenten aanvullende kennis en ervaring overdragen
  • Het adviseren van een drempelhulp lijkt eenvoudig. In de cursus ontdekt u of u alle 13 aandachtspunten goed in beeld heeft en meeneemt.
  • Deurautomaten lijken ook vrij simpel, maar na dit onderdeel in deze module weet u dat het meer aandacht vraagt om het goed te doen.
  • Zelf kunnen inmeten of een traplift mogelijk is en beoordelen of die een goede oplossing voor de cliënt is, leert u door een praktische oefening. U bent voortaan in staat gedetailleerd en onderbouwd hierover te adviseren.
  • Alle aspecten die van belang zijn bij het realiseren van een scootmobiel stallingsplek gaan we uitgebreid doornemen. In alle cursussen is dit onderdeel een enorme eye-opener die u helpt om overtuigend te kunnen adviseren.

U gaat zelfstandig een uitwerking maken, waarin alle aspecten die u heeft geleerd in de drie modules worden meegenomen. In de groepsgewijze nabespreking leert u naast de feedback op uw uitwerking ook veel van de verschillende invalshoeken die uw mede-cursisten hebben gekozen.

Module 4: Huiswerk 7 uur, dagcursus 7 uur (samen 14 uur)

  • Voorbereiding/huiswerk: casus van een uitgebreide woningaanpassing opstellen vanuit eigen praktijkervaring en de bevindingen verwerken in een advies, aangevuld met een gedetailleerd programma van eisen, waarin het geleerde in de eerdere modules is toegepast (huiswerk: 7 uur)
  • Feedback op het gemaakte verslag van een uitgebreide woonaanpassing bespreken op de cursuslocatie en verwerken van de feedback inclusief eventuele bouwkundige schets in het verslag (7 uur)
  • De aandachtspunten die verder van belang zijn om de hele route van uw cliënt toegankelijk te maken.
  • Uitgankelijkheid: waar dient u rekening mee te houden zodat uw cliënt met diens beperking veilig kan vluchten in geval van calamiteiten, zowel uit de eigen woning als via de vluchtroute in het woongebouw.

Totaal: 35 uur

Studiepunten/accreditatiepunten (ADAP): 33

Heel interessante cursus. Praktisch gericht met veel voorbeelden en huiswerk. Werkt heel fijn!

José, ergotherapeut (Venlo)

Cursusleiding

Rob de Vroege

Rob de Vroege rondde zijn opleiding ergotherapie af in 1985. Hij is al ruim 35 jaar werkzaam als ergonomisch adviseur rond woningaanpassingen. De laatste jaren voornamelijk vanuit een landelijk werkend medisch adviesbureau in het kader van de Wmo en vanuit het NIvT voor woningbouwverenigingen, VVE’s, gemeenten, bedrijven, organisaties en particuliere opdrachtgevers. Hij kent de mogelijkheden vanuit de wetgeving van binnen en buiten, weet hoe bijvoorbeeld gemeenten het voorstel het liefst aangeleverd krijgen én, voor u het meest belangrijk, hij weet wat de ergotherapeut in huis heeft en hoe hij kan bijdragen om u die expertise goed onderbouwd en professioneel uitgewerkt over te laten brengen op de partijen waarmee u werkt. Daarmee versterkt u uw positie als deskundige gesprekspartner.

Mariska van Reij

Mariska van Reij is al 18 jaar werkzaam als ergotherapeut. Zowel in de Geriatrische Revalidatie Zorg, WLZ en 1e lijn. Door deze diversiteit heeft zij de kwaliteit om de vraag achter de vraag naar boven te halen, waardoor duidelijk wordt welke voorziening of (woning)aanpassing werkelijk het probleem oplost.

Zij heeft brede ervaring in toegankelijkheid en het adviseren past haar als een jas. Van het toetsen van gebouwen en adviseren over woningen in het hele land tot het geven van de cursussen, zowel op inschrijving als incompany. Ze vindt het leuk om collega ergotherapeuten handig te laten worden in woningaanpassingen en de nog onbekende kanten van toegankelijkheid met hen te delen.

Mariska van Reij

Denise Janmaat

Denise Janmaat is directeur van het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid. Zij heeft haar sporen verdiend in diverse branches als consultant en projectleider, variërend van bouw, transport, logistiek en facility management. Haar jarenlange (inter)nationale ervaring, opgedaan in vele bedrijven, en haar grote kennis van de genoemde taakgebieden zorgen ervoor dat zij de vertaalslag van toegankelijkheid heel praktisch kan maken binnen de kaders van wet- en regelgeving, doch waar dat nodig is ook goed buiten die lijnen kan kleuren. Omdat zij zelf door een ongeval al 30 jaar afhankelijk is van een rolstoel, weet zij bovendien uit eigen ervaring hoe hard het nodig is om toegankelijkheid goed te regelen.

Waar

cursus locatie

De cursusdagen vinden plaats in Apeldoorn, goed bereikbaar vanuit het hele land.

Wanneer

De Cursus Woningaanpassingen voor Ergotherapeuten is verdeeld over vier dagen (data zie hieronder). U bent vanaf 09.00 uur van harte welkom; om 09.30 uur precies start het programma. Door de mix van theorie en praktijk bent u de hele dag actief aan het werk met de onderwerpen. Iedere deelnemer neemt een casus mee, zodat u veel nieuwe inzichten verwerft vanuit diverse invalshoeken.

De inwendige mens wordt versterkt door een goed verzorgde lunch die is inbegrepen. Tussendoor staat de hele dag koffie/thee en water voor u klaar en zijn er lekkere versnaperingen.

Rond 17.00 uur gaat u naar huis met een schat aan kennis en informatie. U kunt met alle opgedane kennis en de vele nieuwe inzichten uw adviezen over woningenaanpassingen makkelijker én gestoeld op uitgebreide expertise ontwerpen, adviseren en (laten) uitvoeren.

De eerstvolgende cursus in 2024 (W31) vindt plaats op:

Dinsdag 17 september 2024

Dinsdag 8 oktober 2024

Dinsdag 12 november 2024

Dinsdag 10 december 2024

Investering

Het tarief voor deze verdieping van uw kennis en ervaring bedraagt EUR 1.402,47 exclusief BTW (EUR 1.697,– inclusief BTW), inclusief de hele dag koffie/thee/water en versnaperingen en een goed verzorgde lunch op alle vier cursusdagen. Per studiepunt betekent dat een investering van slechts EUR 40,07 exclusief BTW.

U zult ervaren dat u met de opgedane kennis en inzichten in uw dagelijkse praktijk veel sneller en effectiever een advies voor een woningaanpassing kunt uitwerken en tevens een gedegen onderbouwing in uw advies kunt opnemen. Daarmee verstevigt u uw expert-status en zorgt u bovendien dat u uw aansprakelijkheidsrisico vermindert.

Het scheelt u bovendien tijd en geld, zeker ook omdat u voortaan in 1 keer alles kunt uitwerken zonder urenlang zoekwerk naar bijvoorbeeld de juiste informatie over wet- en regelgeving. U verdient deze cursus in korte tijd terug.

Als u nog twijfelt, bedenkt u zich dan eens:

    • wat het u kost als u een advies meerdere malen moet aanpassen of er veel uitzoekwerk voor moet doen;
    • hoe vaak u nog extern advies wilt moeten inwinnen tegen aanzienlijke kosten;
    • wat u wint aan positie bij uw opdrachtgevers als u op het gebied van woningaanpassingen kunt bewijzen dat u terzake kundig bent.

Als u op de genoemde datum/data niet kunt en/of ook over andere cursusdata geïnformeerd wilt worden, kunt u zich hier als geïnteresseerde laten noteren. U ontvangt dan als eerste bericht zodra er nieuws te melden is. U hebt dan de mogelijkheid om direct uw plaats zeker te stellen.

Luister ook naar de podcast aflevering waarin de ervaringen in het afgelopen cursusjaar (2022/2023)

worden besproken om een indruk te krijgen van de cursus.

Vraag je je als ergotherapeut af welke cursus het meest geschikt is voor je?

Luister dan deze MP3 die je helpt bij het maken van je keuze.

Wat eerdere deelnemers van de cursus vonden