Over ons 2017-09-12T12:07:21+00:00

Het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid stelt zich ten doel Nederland toegankelijk te maken, zodat mindervaliden zelfstandig en ongehinderd kunnen functioneren en gelijkwaardig kunnen ‘meedoen’ in de maatschappij.

De regelgeving over toegankelijkheid in het Bouwbesluit en de criteria voor het certificaat Woonkeur of ITS-keurmerk, bieden geen garantie dat een pand of de openbare ruimte ook daadwerkelijk handig te gebruiken is door mindervaliden. Vaak worden belangrijke details vergeten. Niet bewust of uit onwil, maar gewoon omdat de specifieke expertise op het gebied van toegankelijkheid onvoldoende is.

De deskundigen van het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid brengen die expertise vanuit hun professionele achtergrond én persoonlijke ervaring mee. En voorkomen dus vervelende verrassingen die geld kosten, ongemak veroorzaken, aansprakelijkheidsrisico en imagoschade opleveren.

Waarin verschilt het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid van andere aanbieders in de markt?

De combinatie van vakinhoudelijke deskundigheid gekoppeld aan succesvol ondernemerschap is uniek en levert u als opdrachtgever veel voordelen op.

Zo zorgt de uitgebreide expertise in toegankelijkheid, rekeninghoudend met de grote diversiteit aan handicaps, voor oplossingen die uw relaties ook echt toegankelijkheid bieden. Daarmee voldoet u natuurlijk aan de criteria, maar de kostenefficiënte werkwijze levert u veel meer voordeel op.

De deskundigen van het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid denken met u mee en denken verder. Met grote regelmaat worden in de analyses aspecten belicht die de opdrachtgever nog niet had overzien en die toch van doorslaggevend belang bleken. Zaken die er bijvoorbeeld voor zorgen dat in de slipstream van de maatregelen de efficiency en de flow in de organisatie geoptimaliseerd worden en die met de toegankelijkheid tot een win-win effect leiden. De extra kosten om toegankelijkheid mogelijk te maken, zijn dan snel terugverdiend.

Op een bondige en doelgerichte wijze denken we slagvaardig met u mee over de realisatie van de toegankelijkheid, waarbij de open en constructieve houding door onze relaties als plezierig wordt ervaren.

Wilt u meer informatie? Belt of mailt u dan gerust; we staan u graag te woord!

 

Het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid is gestart door Denise Janmaat.

Zij is met haar missie de inspirator van onze organisatie.

Hoe kwam je in aanraking met toegankelijkheid?

“In 1993 kwam ik door een ongelukkige val in een rolstoel terecht. Een andere wereld ging voor me open.

Vanaf het eerste moment was ik me bewust dat niets meer zou gaan zoals het ooit was. Spontaan bedenken dat je met vrienden uit eten wilt gaan, betekent nu eerst inventariseren waar ik naar binnen kan. Al lopend door een oude stad als bijvoorbeeld Deventer, Groningen of Amsterdam, merk je dan dat er maar een enkel restaurant overblijft en je dus niet kunt kiezen waar je het liefst zou willen eten. Je eet waar je naar binnen kunt. En dat geldt niet alleen voor uit eten gaan, maar ook voor vakanties, naar een concert gaan, op bezoek bij vrienden thuis, voor mijn werk het naar binnen kunnen voor een afspraak bij bedrijven en gemeenten, etc. Niets is meer vanzelfsprekend, alles vraagt voorbereiding. En vaak genoeg blijkt dan helaas ook, dat iets echt niet toegankelijk is of men bijvoorbeeld weigert in een restaurant een vierpersoonstafel ter beschikking te stellen voor ons tweeën (‘want die twee couverts kan ik dan niet verkopen’).
Doorzetter en optimist als ik ben, wil ik zorgen dat dát allemaal verandert. Dat toegankelijkheid vanzelfsprekend is.”

En waarom dan het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid?

“Ik denk als ondernemer in oplossingen. Oplossingen die vaak over het hoofd gezien worden en waardoor stagnatie, hogere kosten, schadeclaims en/of omzetderving ontstaan. De oplossingen om dit te voorkomen liggen voor het oprapen, als je maar snapt wat voor de mindervalide belangrijk is en hoe je dat zakelijk en efficiënt kunt realiseren. En omdat ik weet dat er oplossingen mogelijk zijn. In andere landen wordt veel meer rekening gehouden met de toegankelijkheid. Dat maakt dat mindervaliden een gelijkwaardig onderdeel zijn van de maatschappij, erbij horen en niet langer als lastig gezien worden. Gewoon, omdat ze zonder een hoop heisa en ad-hoc maatregelen naar binnen kunnen en daardoor als-het-ware opgaan in de massa. Het is mijn droom dat we dat in Nederland ook bereiken en daaraan wil ik met het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid mijn bijdrage leveren.

Als ondernemer weet ik hoe vervelend het is als je een grote investering doet, die achteraf niet goed besteed blijkt. Voor de aanpassingen die dan alsnog nodig zijn, is geen budget beschikbaar en het is veelal ook schipperen met de ruimte om er nog iets fraais en werkbaars van te maken. Om nog maar te zwijgen over het extra werk en de toestanden die ontstaan om de aanpassingen te doen. Dat kan en moet anders! Als alle betrokkenen zich bewust worden dat het veel goedkoper, makkelijker en sneller gaat als de toegankelijkheid al in de vroegste fase van een project wordt meegenomen, boeken we in Nederland grote vooruitgang op dit gebied.”

Wilt u meer informatie? Belt of mailt u dan gerust; we staan u graag te woord!