Het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid stelt zich ten doel Nederland toegankelijk te maken, zodat mindervaliden zelfstandig en ongehinderd kunnen functioneren en gelijkwaardig kunnen ‘meedoen’ in de maatschappij.

De regelgeving over toegankelijkheid in het Bouwbesluit biedt geen garantie dat een pand of de openbare ruimte ook daadwerkelijke handig en veilig te gebruiken is door mindervaliden. Daarvoor ontbreken er teveel belangrijke aspecten die daarvoor moeten zorgen. Om echt zeker te zijn dat u een toegankelijk gebouw heeft of (ver)bouwt, kunt u dat beter door specialisten laten toetsen.

De keurmerken die door diverse organisaties in het leven zijn geroepen (ITS, Woonkeur, Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid, et cetera) toetsen geselecteerde aspecten van toegankelijkheid in verschillende gradaties en vanuit verschillende uitgangspunten. Het kabinet werkt hard aan een basis van uniforme wet- en regelgeving  om toegankelijke gebouwen en een toegankelijke openbare ruimte te realiseren.

Dat is ook nodig omdat u als gebouweigenaar of -beheerder ervoor dient te zorgen dat uw gehele gebouw en/of openbare ruimte toegankelijk is en bovendien alles is afgedekt dat u in dat kader aansprakelijkheidsrisico of imagoschade kan opleveren. Daarvoor is dus meer nodig. Het is daarom raadzaam te zorgen dat u goed afweegt wat voor u de beste keuze is.

De deskundigen van het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid brengen de benodigde complete expertise vanuit hun professionele achtergrond én persoonlijke ervaring als mindervalide mee. Het team bestaat uit onder andere uit bouwkundigen, architecten, een ergotherapeut, WMO-adviseur, brandveiligheidsdeskundigen, jurist met vastgoedspecialisatie en een deskundige op het gebied van logistiek en facilitaire zaken in relatie tot toegankelijkheid binnen organisaties en gebouwen. Hun grote kennis en jarenlange ervaring op het gebied van toegankelijkheid op alle aspecten, waarborgt een stevig gefundeerd advies of toetsing. Met deze uitgebreide dienstverlening voorkomen zij voor u vervelende verrassingen die geld kosten, ongemak veroorzaken, aansprakelijkheidsrisico en imagoschade opleveren.

Waarin verschilt het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid van andere aanbieders in de markt?

De combinatie van vakinhoudelijke deskundigheid gekoppeld aan succesvol ondernemerschap is uniek en levert u als opdrachtgever veel voordelen op.

Zo zorgt de uitgebreide expertise in toegankelijkheid, rekeninghoudend met de grote diversiteit aan handicaps, voor oplossingen die uw relaties ook echt toegankelijkheid bieden. Daarmee voldoet u natuurlijk aan de criteria, maar de kostenefficiënte werkwijze levert u veel meer voordeel op.

De deskundigen van het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid denken met u mee en denken verder. Met grote regelmaat worden in de analyses aspecten belicht die de opdrachtgever nog niet had overzien en die toch van doorslaggevend belang bleken. Zaken die er bijvoorbeeld voor zorgen dat in de slipstream van de maatregelen de efficiency en de flow in de organisatie geoptimaliseerd worden en die met de toegankelijkheid tot een win-win effect leiden. De extra kosten om toegankelijkheid mogelijk te maken, zijn dan snel terugverdiend.

Op een bondige en doelgerichte wijze denken we slagvaardig met u mee over de realisatie van de toegankelijkheid, waarbij de open en constructieve houding door onze relaties als plezierig wordt ervaren.

Wilt u meer informatie? Belt of mailt u dan gerust; we staan u graag te woord!

Het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid is gestart door Denise Janmaat.

Zij is met haar missie de inspirator van onze organisatie.